Wat 22 jaar geleden begon als idee van de bestuursleden Co van Rooijen, Dirk de Vries en Roel de Vries om de Stichting Fraeylema Koetsentocht op te richten, is nu niet meer weg te denken als officieel en landelijk evenement op de eerste zaterdag van september. De route van de 22ste Fraeylema Koetsentocht start zaterdag 1 september om ca. 10.30 uur bij manege De Woldstreek in Schildwolde en eindigt om ca. 16.00 uur bij de Fraeylemaborg.

De voorbereidingen voor de jaarlijkse tocht beginnen al in december. Het succes van deze tocht hangt samen met de inzet van vele vrijwilligers, de hulp van de dorpsverenigingen en de financiële ondersteuning door sponsoren.

Op dit moment heeft de organisatie toezeggingen van 22 deelnemers en de organisatie hoopt dit nog uit te kunnen breiden naar zo’n 30 aanspanningen. De Koetsentocht van dit jaar wordt afgegaan door vijf bijzondere oldtimers. Daarna volgen paarden en herauten van de Vereniging Het Groninger Paard. Omdat deze vereniging dit jaar 25 jaar bestaat zorgen zij voor een extra aanspanning. Ook zullen een viertal postkoetsen deelnemen aan de koetsentocht. Verder presenteert de familie Poelman haar indrukwekkende bierwagen.

De route van 1 september is ongeveer 25 kilometer lang en paarden en inzittenden zijn toegerust met traditionele tuigages, kleding en accessoires uit die tijd.

De Start van de Koetsentocht is rond 10.30 uur bij manege ’De Woldstreek’ aan de Schildwolderdijk in Schildwolde De route voert de aanspanningen via Denemarken, het Slochterdiep en via de Hoofdweg richting Hellum waar rond 11.30 uur een tussenstop staat gepland bij de Walfriduskerk. Vervolgens gaat men verder via de Veenweg en Eideweg richting Noordbroek, waarna de lunchstop wordt gehouden bij de Beereshoeve in Noordbroek. Na de lunch wordt de route vervolgd richting Zuidbroek om vervolgens via onder meer de Drostenlaan, de Botjesweg en de Noordbroeksterweg rond 16.00 uur te eindigen op het voorterrein van de Fraeylemaborg waar de prijsuitreiking zal plaatsvinden en waar de rijtuigen nog enige tijd te bezichtigen zijn.

Tevens is er een algemene beoordeling van de aanspanningen waarbij deskundigen de aanspanningen bekijken op veiligheid en of het allemaal passend is.

Het bestuur maakt zich wel enige zorgen over de toekomst van de Fraeylema Koetsentocht. Secretaris Roel de Vries daarover: ”Ons bestuur wordt al 22 jaar door dezelfde drie personen bemand en is nodig toe aan verjonging, ook omdat het organiseren van een dergelijke tocht steeds meer energie kost. Verder is de stichting voor de organisatie voor een groot deel afhankelijk van sponsoren en subsidies en ook op dat punt zien we dat het steeds moeilijker wordt.” Daarnaast ziet De Vries een landelijke terugloop bij de deelname aan koetsentochten. ”Onlangs zijn er koetsentochten gehouden in Vorden en Hardenberg, waar het aantal deelnemers zo’n 30% minder was dan in voorgaande jaren.

Dat komt ook doordat de koetsiers steeds ouder worden en doordat beginnende koetsiers vaak nog niet de mogelijkheid hebben om bijvoorbeeld passende kleding aan te schaffen, waardoor deelname aan een koetsentocht achterwege blijft.” De Vries hoopt vanzelfsprekend dat de Fraeylema Koetsentocht ook in 2019 weer zal worden georganiseerd.