Afgelopen zaterdag kwamen in het gemeentehuis van Slochteren de 24 kinderen uit Belarus, samen met hun juf en tolk aan om de komende zeven weken in een gastgezin in onze omgeving te verblijven. Namens het gemeentebestuur mocht Jan Jakob Boersma de kinderen en hun begeleiding welkom heten.

Hij gaf aan dat hij het erg dapper vond dat de kinderen zo lang van huis waren zonder vader en moeder, maar stelde de kinderen gerust met de gedachte dat ze een aantal mooie weken tegemoet gaan. “De gastgezinnen zijn hele leuke, aardige mensen,” zo gaf hij aan. De kinderen ervaren nog de gevolgen van de nucleaire ramp, welke op 26 april 1986 plaatsvond met de kerncentrale in Tsjernobyl.

Hierbij hebben ze het meest te lijden van de gevolgen van het slechte milieu, het besmette water en voedsel. De voorgaande zes projecten hebben aangetoond dat schone lucht en gezonde voeding bijdragen aan de gezondheid van de kinderen.

In deze zeven weken wordt het bloed volledig vernieuwd en komen de kinderen 1 tot 5 kilo aan. Nieuw dit jaar is dat de kinderen elke vrijdag gaan zwemmen in het zwembad in Hoogezand. Nadat de kinderen voorgesteld waren aan hun gastgezin mochten ze mee naar hun tijdelijke huis om bij te komen van de lange reis.