25e editie voor Fraeylema Koetsentocht

Laatste nieuws

Voor de Fraeylema Koetsentocht is 2020 een bijzonder jubileumjaar, ondanks de uitbraak van het coronavirus. Op zaterdag 19 september wordt de 25e editie van de tocht verreden. 

25 jaar geleden stak een groepje notoire liefhebbers van de paarden- en mensport hun hoofden bij elkaar om een koetsentocht te organiseren met een collectie historische rijdende museumstukken uit het begin van de vorige eeuw. Dit unieke plan, in 1995 opgezet door Co van Rooijen, Roel de Vries en Dirk de Vries heeft de provincie Groningen en het middeleeuwse landgoed de Fraeylemaborg in Slochteren jarenlang prominent op de kaart gezet. Daarnaast heeft een groot publiek kunnen genieten van dit unieke rijdend materieel, getrokken door verschillende rassen glanzend gepoetste paarden of pony’s.

Het bestuur van de Fraeylema Koetsentocht heeft zich ook dit jaar niet klein laten krijgen door het coronavirus en is enthousiast gestart met de benodigde voorbereidingen. Voor zover nu al bekend kan het publiek opnieuw met volle teugen genieten van een fraaie collectie van minimaal 20 historische aanspanningen van postkoetsen, jacht- en boerenwagens, kerkbrikken, barouches, paardenomnibussen en huifkarren. Pronkjuwelen die over het algemeen in het bezit zijn van verzamelaars. De Nederlandse Vereniging van Traditioneel Gerei controleert de veiligheid, authenticiteit van rijtuig en kleding en de conditie van paarden en tuigen. Niet alleen de rijtuigen zijn cultureel erfgoed, maar ook de tuigage, de antieke kleding en de deelnemende warm- en koudbloedpaarden.

De tocht is ca. 25 kilometer lang en vertrekt tussen 10.30 en 11.00 uur bij de manege ’De Woldstreek’ aan de Schildwolderdijk in Schildwolde en de tocht eindigt tussen 16.00 en 16.30 uur eveneens bij de manege. De definitieve routebeschrijving wordt in augustus bekend gemaakt.

Langs de route is voldoende gelegenheid om de aanspanningen te bekijken met de voorgeschreven afstand van 1,5 meter van elkaar. Helaas kunnen de bezoekers onderweg de rijtuigen en paarden niet van dichtbij bewonderen. Dat geldt ook voor de 2 geplande stops en bij de manege. Op twee plaatsen worden presentaties gegeven tijdens het langsrijden van de rijtuigen.

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30