3Zoals bij onze lezers wel bekend is wordt ieder jaar op de eerste woensdag van de maand oktober de Slochter Jaarmarkt georganiseerd. Voor het eerst in de historie begint de markt echter niet om 08.00 uur, maar om 09.00 uur. Tot 17.00 uur staat de Hoofdweg vanaf het Torenplein tot aan de Zuiderweg vol met kraampjes met kleding, etenswaren, snuisterijen, huiswaar etc. En vanzelfsprekend geen warenmarkt zonder de groep standwerkers die ieder hun waren op geheel eigen wijze aanprijzen.

Zij zijn te zien en te horen op de T-splitsing van de Hoofdweg en de Slochterveldweg. Bij de Duurswoldhal is voldoende parkeerruimte voor de bezoekers van de markt.

Aan de zuidkant van de markt kunnen bezoekers de Slochter Jaarmarkt en omgeving vanuit historisch perspectief beleven. In de Hervormde kerk van Slochteren en bij de Slochter toren zullen leden van het vertelproject ’Rondom Pic­cardt’ in historische kledij de geschiedenis vertellen van het turbulente leven van Henric Piccardt (1636-1712). Henric Piccardt was borgheer van Klein Martijn in Harkstede en de Fraeylemaborg en bouwer van de kerk van Harkstede. Zeven historische personages vertellen over hun eigen leven en dat van Henric Piccardt. De voorstellingen beginnen om 11.00 uur, 12.30 uur, 14.00 uur en 15.30 uur. Meer informatie over ’Rondom Piccardt’ kunt u elders in deze krant lezen.

Na een bezoek aan de historische figuren kunt u nog instappen in een prachtige oude bus van het Na­tionaal Busmuseum Hoogezand voor een mooie gratis rondrit van ongeveer 45 minuten rondom Slochteren. De bus vertrekt om 11.30 uur, 13.00 uur en 14.30 uur.

Dit jaar staat er een karikatuurtekenaar op de markt. In korte tijd maakt hij een tekening met een komische noot waarin je eigen persoonskenmerken worden uitvergroot. Voor de kinderen zijn er extra activiteiten georganiseerd. Zo kunnen de voetbalkwaliteiten getest worden door te kijken wie bij een grote opblaasbare speler de bal op zijn stropdas schiet, kan er een flinke mep verkocht worden bij de kop van jut en kan er een spelletje dart gespeeld worden op een opblaasbaar dartbord.

Aan de noordkant van de markt, richting de Fraeylemaborg, vinden bezoekers aansluitend aan de warenmarkt de vrijmarkt. Hier mag uitsluitend tweedehands materiaal worden verkocht, dus geen etenswaren en nieuwe spullen. Opgeven kan nog via de website: www.slochterjaarmarkt.nl.

Wat zeker ook een kijkje waard is, is het Politiepettenmuseum. Sinds 1993 kunt u in dit museum, gevestigd aan de Zuiderweg 3, één van de grootste collecties politiepetten van de wereld bewonderen. Ruim 1.500 verschillende petten uit 220 landen vormen samen een unieke collectie. Naast de petten treft u ook allerlei attributen aan die direct of indirect met het werk van een politieman/-vrouw te maken hebben, zoals een uniform, een fluitje, portofoon, pet, boekje, etc.

De activiteiten rondom de Slochter Jaarmarkt starten op dinsdag 2 oktober met een lampionnenoptocht en vuurwerk. De lampionnenoptocht start om 18.45 uur vanaf het dorpsplein en eindigt om 20.00 uur bij de ijsbaan. Daar wordt om 20.15 uur een fantastisch vuurwerk ontstoken.