Zeilen in een ’golden raand’ was het zeker afgelopen Schildweek op en rond het Schildmeer. Onder wisselende omstandigheden voeren zeilers uit het hele land van jong tot oud in 7 verschillende klassen om de eer. ’s Avonds was er volop sfeer. Mede door de goede samenwerking met Boei 12, camping de Otter, Art Carnivale, de sponsoren en de medewerking van vele vrijwilligers was het mogelijk dit fantastische evenement voor jong en oud weer neer te zetten voor de 72e keer.

Meer dan 3.000 bezoekers bezochten vorige week de wateren en de waterrand van het Schildmeer op zoek naar vertier. De zeilers hebben alle weertypes en windsterktes gehad. In totaal zijn er 9 wedstrijden gevaren en was het in diverse klassen tot op het laatst best spannend wie er met de hoofdprijs naa huis zou gaan. De zeilers waren enthousiast en lovend over de organisatie van de Schildweek. Het bestuur van Zeilvereniging Schildmeer ziet het aantal deelnemers nog steeds stijgen.

Theo Dik en Daniël Folkersma hebben hun Schildweektitel geprolongeerd in de 16m2 klasse. Nu bleef het ook tot het einde van de laatste wedstrijd spannend of Theo Dik en zijn fokkenist Daniël Folkersma de overwinning in de 16m2 klasse zouden behalen. Theo Helder en Mijke Wijnroks werden nummer twee en Coen van Beek en Guus Rademaker gingen met de derde prijs naar huis. De O-jol klasse was voor het tweede jaar op rij van de partij. Dit jaar lagen er in het weekend 8 boten aan de start van de Schildweek.

Jan van Amerongen bleef Ward Boersma en Henk Mik voor. In de Schakel klasse gingen Loes de Bruin en Joep van Meerwyk met de overwinning aan de haal. Robert Prak en Liza Jansma werden nipt tweede voor Geart-Jacob de Jong en Tessa Yntema. In de Laser 4.7 klasse heeft David van den Heuvel de Schildweek gewonnen voor Stijn Beks en Monique Sabong. In de jeugdklasse was er strijd in de Flits, Optimist en Splash klasse. In de Flits klasse hebben Jella-Rike Spijkervet en Beerd-Luuk Spijkervede de hoofdprijs mee naar huis genomen.

Voor Jorrit van der Kooi en Coen Bijlsma (tweede) en Pien Griepsma en Lieke Gerlofs (derde). In de Flits C klasse was het tot aan de laatste wedstrijd erg spannend wie met de hoofdprijs naar huis zou gaan. Uiteindelijk zijn dat Lieke van der Kooi en Fenna Donker geworden voor Judith en Marieke Jasper. Als nummer drie eindigden Ilse en Arnoudt Reitsma. In de Optimist A was Sophie Drenth de sterkste en ging met de hoofdprijs naar huis.

Uiteindelijk won ze de Schildweek voor Jasmijn Drenth en Stian Kruijer. In de B klasse ging de overwinning naar Max Cuperus, hij won 5 van de 9 races. Justin Honkoop en Mieke de Jong werden tweede en derde. De allerkleinsten (±7 jaar) zeilden hun eigen wedstrijden in de Optimist C klasse. Yvon de Jong ging hier met de hoofdprijs naar huis, gevolgd door Jan Drenth en Roos Huls. De volgende Schildweek wordt gehouden van 20 juli tot en met 26 juli 2018.