Zaterdag 24 februari a.s. van 10.00 tot 16.00 uur organiseren de Vrienden van het Oude Fruit een entdag met de mogelijkheid fruitboompjes te (laten) enten. Dit vindt plaats in de Werkschuur van de Fraeylemaborg. Tegen een kleine vergoeding voor materiaalkosten zullen deskundigen van deze vereniging jonge fruitboompjes enten.

Er is enthout aanwezig van oude fruitrassen die in Noord-Nederland thuis horen en die zeldzaam zijn geworden. Deze rassen hebben fraaie namen die soms dichterlijk klinken. Het gaat om appels als Drentse Paradijs, Groninger Kroon, de ouderwetse Goudreinette, Franse Kroon, Notaris, Sedeling, Sterappel en Zoete Kroon. Voorbeelden van stoofperen zijn Brederode, Harm Harkes Peer (Pondspeer) en Winterbergamot. De handperen hebben namen als Beurré de Merode, Juttepeer, Suikerpeer, Zwijndrechtse Wijnpeer. Ook zijn er kwetsen en pruimen zoals de Reine Claudes.

Men kan ook enthout meenemen van een eigen fruitboom waarvan men een jonge boom zou willen hebben. Die kan men dan zelf op deze dag leren enten of door een deskundige laten enten.

Als men een ent van de eigen fruitboom wil laten enten, dan kan men het beste enkele stevige eenjarige scheuten af­knippen en meenemen. Enten is nodig, omdat fruitbomen zich niet door zaad laten vermeerderen. Uit een gezaaid pitje van een appel komt een boompje op dat meestal minderwaardige appels geeft, vaak te klein en zoete vruchten, maar vrijwel nooit een appel met de kwaliteit van de oorspronkelijke appel. De entdag is gratis toegankelijk.