In de bomvolle raadzaal van het gemeentehuis in Slochteren heeft Commissaris van de Koning René Paas afgelopen woensdagavond Adriaan Hoogendoorn (60) geïnstalleerd als eerste, door de Kroon benoemde burgemeester van Midden-Groningen. Hoogendoorn (ChristenUnie), was hiervoor zeven jaar burgemeester van de gemeente Oldebroek. Eerder was hij gemeentesecretaris van Vriezenveen, Twenterand en Waddinxveen.

Hoogendoorn studeerde Nederlands Recht, is getrouwd en heeft vijf kinderen. Hij volgt Rein Munniksma op, die sinds 1 januari waarnemend burgemeester was in onze fusiegemeente. Aan loco-burgemeester Anja Woortman was de eer om het ambtsketen om te hangen bij de kersverse burgervader. ”Het is voor mij een voorrecht om hier te mogen staan als burgemeester van de nieuwe gemeente Midden-Groningen. Een prachtig ambt in een schitterende gemeente,” begon Hoogendoorn zijn speech. ”Vol overtuiging heb ik naar dit ambt gesolliciteerd. Midden-Groningen is precies wat ik zoek: een mooie gemeente, maar ook een gemeente waar veel uitdaging ligt en veel te doen valt,” verwijzend naar het aardbevingsdossier en de start van de herindelingsgemeente.

Direct na zijn benoeming had hij al aangegeven er niet de man naar te zijn om op de winkel te passen. In zijn vorige gemeente stond Hoogendoorn bekend als mens tussen de mensen. Hoogendoorn, in zijn vrije tijd een fanatiek wielrenner, toonde zich ambitieus: ”Je moet als gemeentebestuur verbinding hebben met je inwoners. Zeker als burgervader kun je daar een mooie rol in vervullen. Het is mijn ambitie om ook in Midden-Groningen die verbinding te krijgen; dat je weet wat er leeft in de kernen.

We moeten als overheid bovendien veel meer in een dienende rol staan. Het gaat om de mensen, om de samenleving en niet om de gemeentelijke overheid.” Gronings spreken doet de in Lopik geboren politicus nog niet. ”Ik heb mijn best gedaan om het ’Grönnens Laid’ uit mijn hoofd te leren, maar dat is nog niet zo makkelijk. Maar de Groningse taal verstaan zal me vast snel af gaan.” Een CD van Ede Staal heeft hij in elk geval al in huis.