Aankomend weekend vindt aan de boorden van het Schildmeer alweer de negende editie plaats van het familiefestival Art Carnivale. Van vrijdag 21 tot en met zondag 23 juli staat het recreatiepark Schildmeer in Steendam in het teken van mu­ziek, dans en theater. Het culturele evenement heeft in de loop der jaren een reputatie opgebouwd als het gezelligste en meest ontspannen festival van de provincie Groningen.

Wat negen jaar geleden begon als een expressie van kunst, hobby en levensstijl van een groep samenwerkende kunstenaars is uitgegroeid tot één van de meest opvallende ’voel-je-goed’ festivals van Nederland. ”Art Carnivale is een kunstzinnig familiefestival voor iedereen en alle leeftijden, met natuurlijk veel kunst, muziek, theater, lekkernijen, kinderactiviteiten en een grote creatieve markt,” zeggen de enthousiaste bestuursleden Will Meeder en Henk Bleker van het organiserende kunstenaarscollectief Stichting De Draad. ”Het evenement is ieder jaar anders en altijd weer vernieuwend.

Art Carnivale is een echt familiefestival en dus niet aan leeftijd of culturele achtergrond gebonden. We willen een ontmoetingsplaats creëren voor jong en oud dat een haast ondenkbare ervaring biedt voor iedereen die op zoek is naar zowel ontspanning en gemoedelijkheid als een culturele en kunstzinnige belevenis. Naast het elk jaar weer verrassende, en soms bijna overvolle programma is Festival Art Carnivale dus vooral de plek om de drukte van alledag even lekker te vergeten en samen te genieten van al het moois dat in deze drie dagen voorbij komt.”

Art Carnivale biedt ook in 2017 een aantal uitersten: van traditionele ’folk’ muziek tot ’trashcore’ en van enthousiast jeugdtheater tot en met een knetterende vuur- en watershow. Naast de muziek- en theatervoorstellingen kunnen bezoekers ook in 2017 terecht bij de kunst- en streekproductenmarkt, en proeven van de veelzijdige catering waaronder vegetarische hapjes. ”Op vier podia, en met een flink aantal acts verspreid over het terrein, kunnen de bezoekers weer drie dagen lang genieten van muzikale en theatrale pareltjes,” aldus het organisatiecomité.

Dit jaar zorgen ’de negen verborgen geheimen’ voor verrassingen in de theatervoorstellingen, de veelzijdige kinderactiviteiten en de kunstzinnige aankleding. Hoogtepunt tijdens deze editie is onder meer een optreden van Reverse Cowgirls, een dubbele ’onemanband’ plus contrabas dat een eigen repertoire speelt dat varieert van ’cowpunk’ tot ’swamp roots’. Vanuit het Verenigd Koninkrijk start Saltfishforty op Art Carnivale een minitour door Groningen.

Zij spelen traditionele Keltische volksmuziek. Op zoek naar antwoorden over oorsprong, liefde, leven en dood, drukt Compagnie Doedel tegen de grenzen en verleidt het hogere tot antwoord. Er is ook een optreden van de in Nederland woonachtige Moldaviër Oleg Fateev. Hij studeerde af als bayanspeler en dirigent. Op Art Carnivale wordt hij vergezeld door de Braziliaanse percussioniste Simone Sou. Een prachtige manier om de zondagmiddag te starten is het luisteren naar celliste Hanneke Rouw wanneer zij op Art Carnivale de Cello Suites van Bach komt spelen.

Art Carnivale gaat vrijdag 21 juli om 16.00 uur van start en is op zaterdag en zondag beide dagen open vanaf 12.00 uur. De toegang is gratis. Informatie over de voorstellingen en alle nieuwtjes zijn te lezen op facebook: https://www.facebook.com/artcarnivale.