Bakker Alfred Benning gaat met pensioen. Hij heeft de bakkerij verkocht aan Rick Prins, die tevens eigenaar is van bakkerijen in Appingedam, Delfzijl en Scheemda. Bij zijn veertigjarig jubileum in mei van dit jaar verkondigde Benning in deze krant nog dat hij, indien zijn gezondheid het toe zou laten, er nog wel wat jaartjes aan vast zou knopen, omdat hij het werk nog altijd met veel plezier deed. ”Gek genoeg is juist dat artikel in ’t Bokkeblad aanleiding geweest tot deze stap,” zegt Benning nu. ”De noordelijke bakkerswereld is klein; veel collega’s hebben het verhaal blijkbaar onder ogen gekregen.” Prins was één van hen. ”Ik heb altijd al graag een bakkerij in Siddeburen willen hebben.

Het ligt mooi centraal ten opzichte van mijn andere zaken en Siddeburen is een dorp dat mij aanspreekt. Zelf kom ik uit Scheemda; de dorpen en de mentaliteit verschillen volgens mij niet zoveel van elkaar. Toen ik het artikel las, heb ik maar eens contact gezocht met de heer Benning, ondanks zijn opmerking er nog niet mee op te willen houden.” Benning kreeg een aanbod dat hij naar eigen zeggen niet kon weigeren. ”Het was de spreekwoordelijke trein die maar eens in de vele jaren voorbij komt. Die trein kwam eerder dan ik had voorzien, maar ik kon hem niet laten passeren.”

De geboren Drent draagt het bedrijf echter met een gerust hart over aan zijn opvolger. ”Het is een nuchtere kerel die zijn vak verstaat. Ik weet zeker dat de klanten snel zullen wennen en zijn producten kunnen waarderen.” Veel zal er volgens Prins ook niet veranderen. ”Er komt een andere naam op de voorgevel. De zaak loopt goed; dan moet je niet ineens gekke dingen gaan doen.” Prins wil vooral het dorpse, laagdrempelige karakter van de zaak behouden. Ook Willy Weijer, al vele jaren een vertrouwd gezicht van de bakkerij, blijft ’gewoon’ werkzaam in de winkel. Uiteraard komen er wel nieuwe en andere producten. ”Het brood van iedere bakker smaakt anders.

Ik hoop dat de Siddebuursters mijn producten net zo kunnen waarderen als die van Bakkerij Benning. En als klanten in mijn assortiment iets missen, kunnen we altijd kijken of we het toch kunnen bieden. In overleg is veel mogelijk.” Prins bakt zijn broden voor alle vestigingen in de bakkerij in Scheemda. Ook het banket en chocoladewerk komt daar vandaan. Zijn paradepaardje is het regionale brood. ”Hiervoor wordt het tarwe verbouwd door mijn oom, boer Prins uit Zuidbroek en gemalen bij molenaar Mulder Pot in Kropswolde. Echt ambachtelijk brood dus en ook nog eens e-nummer- en lactosevrij.”

Op zaterdag 4 augustus staat Alfred Benning voor de laatste keer op de plek waar hij ruim veertig jaar zijn ambacht uitvoerde. ”Het zal echt wel even slikken zijn, maar het is allemaal zo snel gegaan. Ik heb nog helemaal geen tijd gehad om over mijn afscheid en alles wat daarna komt, na te denken. Ik heb geen hobby’s en ik heb twee linkerhanden,” lacht hij. Zijn partner Jannie Pelgrim, die ook iedere dag in de winkel is te vinden, weet in elk geval wel dat ze niet achter de geraniums gaan zitten. ”Dat is niks voor ons.

We gaan eerst alles maar eens afhandelen, daarna kijken we wel verder wat de toekomst ons brengt.” Na de laatste werkdag van Benning gaat de bakkerij, zoals ieder jaar, drie weken op slot. Op dinsdag 28 augustus volgt de opening van Bakker Prins. ”Ik nodig alle inwoners van Siddeburen uit om onze producten straks eens te proberen. Bakkerij Benning heeft in het dorp altijd een gunfactor gehad. We gaan er hard voor werken dat Bakker Prins die straks ook mag krijgen.”