spot_img

Basisscholen ontvangen kaart ’Plekken van herinnering’

Laatste nieuws

Alle basisscholen in de gemeente Midden-Groningen krijgen deze week de kaart ’Plekken van herinnering’, in het kader van 75+1 jaar bevrijding. Op de kaart staan plekken in de hele gemeente die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Zo staat de spoorlijn langs Zuidbroek en Hoogezand, waar wekelijks de ’Jodentrein’ reed, op de kaart, net als diverse monumenten.

Ook het gebied wat door de Duitsers tijdens de inundatie onder water werd gezet en plekken waar vliegtuigen zijn neergestort, zijn terug te vinden op de kaart. Groep 8 van OBS De Tandem in Zuidbroek kreeg het eerste exemplaar overhandigd. ”Hier zijn we heel blij mee,” aldus leerkracht Joost Verweij. ”Zo kunnen de kinderen zien wat er bij hen in de buurt is gebeurd.

Er staan bijvoorbeeld Stolpersteine op, kleine goudkleurige gedenkstenen met daarop de namen van Joodse inwoners. Daar liggen er best veel van in Noordbroek en Zuidbroek en nu weten de kinderen ook wat dat zijn.” Alle leerlingen van groep 7 en 8 en de onderbouw van de middelbare school krijgen de kaart van ’Ontdek van Midden-Groningen’.

Zij hebben ook een online versie gemaakt. ”Deze kaart is nog uitgebreider,” vertelt Marleen Godlieb, directeur van Marketing Midden-Groningen. ”Voor lessen of projecten rondom de Tweede Wereldoorlog is deze kaart heel nuttig. Ook kunnen kinderen aan de hand van deze kaart met hun grootouders of dorpsgenoten over de Tweede Wereldoorlog praten.” Kijk voor meer informatie over dit project op www.ontdekmiddengroningen.nl/plekkenvanherinnering/.

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30