Vier bestaande woningen van woningcorporatie Lefier aan de Koningsakkers in Siddeburen zijn aardbevingsbestendig en energieneutraal gemaakt. De bewoners zijn blij met hun compleet nieuwe woning, zo werd duidelijk tijdens het open huis op vrijdag 25 november. Om alle verbeterwerkzaamheden uit te voeren moesten de bewoners acht weken op een andere plaats wonen. Lefier en de uitvoerder bezochten de bewoners geregeld op hun tijdelijke adres. ”We zijn blij dat de bewoners sinds vorige week weer terug te zijn in hun vertrouwde omgeving,” zegt bewonersparticipant Liza Meindertsma van Lefier.

Het aardbevingsbestendig maken van de woningen is in opdracht van het Centrum Veilig Wonen uitgevoerd. Er is een staalconstructie in de nieuwe buitenwanden geplaatst en op het dak is ook een staalconstructie aangebracht. De fundering is verbreed om de constructie te dragen. Lefier heeft besloten de woningen ook direct energieneutraal te maken. ”We hebben er zogenaamde ’Nul op de Meter’ woningen van gemaakt. Bij normaal gebruik wekken de woningen over het hele jaar genomen net zoveel energie op als er wordt verbruikt,” legt Pieter Witzenburg, directeur Vastgoed van Lefier uit. ”Dat lukt door slimme toepassingen als isolatie, ventilatie, het gebruik van een luchtwarmtepomp en het plaatsen van zonnepanelen. De woningen hebben een compleet nieuwe isolerende buitengevel en een nieuw dak gekregen. Ook van de buitenkant zien ze er eigentijds uit.”

Tijdens het open huis op vrijdag 25 november konden omwonenden een kijkje nemen in één van de woningen. Ruim 50 omwonenden kwamen langs. De heer Moedt, één van de bewoners, opende het open huis (foto): ”De acht weken in de tijdelijke woning waren zwaar voor ons. Gelukkig is nu alles achter de rug. We zijn blij met ons nieuwe huis, maar zullen nog moeten wennen. We moeten nu namelijk anders stoken en ventileren en het koken kan alleen nog maar elektrisch. Er komt regelmatig iemand langs voor begeleiding, tips en advies. We hebben er alle vertrouwen in dat het goed komt.”