☏ (0598) 42 20 70 | 📧 [email protected]

Bibliotheek Harkstede kampt met tekort aan vrijwilligers

Aanbevolen

Koning bezocht Overschild en Siddeburen

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag 27 mei een werkbezoek gebracht aan Overschild en Siddeburen. In Overschild sprak de...

MFC aanwinst voor Siddeburen

Ruim zes jaar nadat het idee werd geboren om in Siddeburen een Multi Functioneel Centrum te realiseren...

Jeugdjournaal maakte reportage bij obs de Springplank

Op woensdag 27 mei werd obs de Springplank in Siddeburen benaderd door het jeugdjournaal. Of ze langs...

Het is tegenwoordig een veelgehoord probleem, een tekort aan vrijwilligers. Mensen die kosteloos hun steentje bijdragen in de maatschappij en zich inzetten voor een ander. Ze worden ook wel ‘het cement’ van de samenleving genoemd en zonder vrijwilligers zou Nederland behoorlijk ontwricht raken. Een tekort aan vrijwilligers heerst niet alleen bij bijvoorbeeld sportclubs en kerken.

Ook de bibliotheek in Harkstede heeft te kampen met dit probleem, het is behelpen met de huidige vrijwilligers. Het probleem is zelfs zo groot dat dit de bemande openingstijden, momenteel elke maandag en donderdag van 14.00 tot 17.00 uur,  van de bibliotheek bedreigt. Terwijl Biblionet Groningen er juist naar streeft om deze bemande openingstijden uit te breiden.

Hanna Niebuur, Coördinator Vrijwilligers Harkstede, trekt dan ook aan de bel. “Hoewel Harkstede een bibliotheek heeft om trots op te zijn, blijkt een deel van de inwoners er niet van op de hoogte te zijn dat de bibliotheek in hun dorp nog steeds bestaat,” aldus Niebuur.

Volgens haar zou dit kunnen komen doordat het is gevestigd in het centrum waar ook de twee basisscholen zitten en de kinderopvang. “Het is daarmee niet een plek waar volwassenen zonder jonge kinderen snel komen.” Niebuur wil de bibliotheek, gevestigd aan de Dorpshuisweg 36, dan ook graag onder de aandacht brengen bij de inwoners van Harkstede.

De bibliotheek beschikt over een leuke collectie boeken en bovendien is het erg gezellig. Uit eigen ervaring weet Niebuur dat vrijwilligerswerk ontzettend leuk is om te doen: “Het kost maar drie uur per week, en het levert ook nog een gratis bibliotheekabonnement op.”

Vrijwillige medewerkers ontvangen bezoekers en maken hen wegwijs in de bibliotheek. Daarnaast zijn ze er met elkaar voor verantwoordelijk om de bibliotheek aantrekkelijk te houden door onder andere het mooi presenteren van de boeken en andere media. Samen met elkaar zorgen de vrijwilligers ervoor dat de bibliotheek, buiten een uitleencentrum, een gezellige ontmoetingsplaats is. Daarbij worden nieuwe vrijwilligers niet zomaar voor de leeuwen gegooid, de bibliotheek biedt een inspirerende tweedaagse training over het werk in de bibliotheek.

Vrijwilligster Silvana doet er alles aan om haar vrijwilligerswerk te blijven uitoefenen: “Het is te leuk om het te laten vallen.” Haar collega Astrid kwam 5 jaar geleden in het dorp wonen en kwam door haar vrijwilligerswerk direct in contact met haar nieuwe dorpsgenoten. Dankzij de bibliotheek zat ze binnen een week bij een quilt­groep en Vrouwen van nu.

Geïnteresseerden voor het vrijwilligerswerk in de bibliotheek van Harkstede, of in één van de andere vestigingen van Biblionet Groningen, kunnen zich melden via www.biblionetgroningen.nl. Van­af vandaag (woensdag 2 oktober) tot en met zondag 13 oktober is de 65e editie van de kinderboekenweek met als thema ‘Reis mee’. In het kader daarvan wordt er op dinsdag 8 oktober een theatervoorstelling georganiseerd in de bibliotheek van Harkstede.

Van 15.30 tot 16.30 uur geeft kinderboekenschrijver Tjibbe Veldkamp zijn voorstelling “Rare reizen”. Hij vertelt allerlei verhalen over vervoermiddelen zoals een stoomwals, ballonnen, een stapel tegels en nog veel meer vreemde manieren.

De voorstelling kan gratis bezocht worden, aanmelden is wel gewenst via [email protected] en vol is vol.

Laatste Nieuws

Koning bezocht Overschild en Siddeburen

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag 27 mei een werkbezoek gebracht aan Overschild en Siddeburen. In Overschild sprak de...

MFC aanwinst voor Siddeburen

Ruim zes jaar nadat het idee werd geboren om in Siddeburen een Multi Functioneel Centrum te realiseren nadert het gebouw aan de...

Jeugdjournaal maakte reportage bij obs de Springplank

Op woensdag 27 mei werd obs de Springplank in Siddeburen benaderd door het jeugdjournaal. Of ze langs mochten komen om kinderen te...

Fraeylemaborg weer geopend voor publiek

Op Landgoed Fraeylemaborg kan iedereen deze zomer actief aan de slag. Een expositie bezoek kan worden gecombineerd met schilderen in het park, muziek maken...

Officiële opening MFC Siddeburen uitgesteld

Na de oplevering door Fledderman Bouw half april jl. en verdere afwerking en inrichting is het nieuwbouwgedeelte van het Multi Functioneel Centrum Siddeburen inmiddels...
- Advertisement -

Meer zoals dit

X