Laatste nieuws

Bijna 2 miljoen euro om Groningers in beweging te krijgen en te houden

De coronacrisis bevestigt wederom het belang van sporten en bewegen als preventief middel voor een gezonde en actieve leefstijl. Slechts de helft van de Nederlanders van 19 jaar en ouder voldoet aan de beweegrichtlijnen. Het Gronings Provinciaal Beweegakkoord is het begin van een mooie en sportieve samenwerking. Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk zette eerder deze maand namens de provincie Groningen haar handtekening onder het Groninger Provinciaal Beweegak­koord. Maar liefst 34 organisaties, waaronder de gemeente Midden-Groningen, uit de provincie gingen haar voor.

De komende jaren zullen overheden, onderwijs, organisaties uit de sport, zorg en welzijn en het bedrijfsleven werken aan de doelstellingen die in het akkoord beschreven staan. Daarnaast worden de komende periode meer organisaties aangemoedigd om zich aan te sluiten bij het akkoord. Om dat voor elkaar te krijgen investeert de provincie de komende drie jaar bijna 2 miljoen euro in sporten en bewegen.

Het doel van het Groninger Provinciaal Beweeg­akkoord is om meer mensen een leven lang sport- en beweegplezier te laten ervaren. Meedoen aan sport en plezier in sport is niet voor iedereen vanzelfsprekend, waardoor een groot deel van de Groningers weinig of niet sport of beweegt. Dit geldt bijvoorbeeld voor ouderen, lager opgeleiden, mensen met een lichamelijke beperking, mensen met een psychische beperking, mensen met een verstandelijke beperking, men­sen met een migratieachtergrond en de minima.

De provincie investeert ook in projecten om de Groninger jeugd gezonder op te laten groeien. De bewegingsvaardigheid van leerlingen bleek in 2016 afgenomen te zijn ten opzichte van 10 jaar eerder. Zo speelden de meeste kinderen van 4 tot 11 jaar, maar drie tot zeven uur per week buiten. Terwijl de basis voor een gezonde leefstijl op jonge leeftijd gelegd wordt. Kinderen die van jongs af aan actief zijn, blijven op latere leeftijd makkelijker bewegen. De provincie besteedt ook aandacht aan de oudere jeugd, door projecten te faciliteren in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.

Daarnaast ondersteunt de provincie activiteiten bij sportevenementen die erop zijn gericht om niet actieve Groningers in aanraking te brengen met bewegen. Hiermee moet een sportklimaat gecreëerd worden waarin een talent zich maximaal kan ontwikkelen, maar waar ook ruimte is voor ouderen en kinderen om in een veilige en uitdagende omgeving te kunnen sporten en bewegen. Door corona zijn de organisaties zich nog meer gaan beseffen dat sporten en bewegen belangrijk is en niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het Gronings Provinciaal Beweegakkoord is voor alle inwoners, van jong tot oud en van recreatieve sporter tot talent. De deelnemende partijen zetten zich in voor een actieve en gezonde leefstijl voor alle inwoners in de provincie Groningen.

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30