Blauwalg aangetroffen in het Proostmeer in Wagenborgen

Laatste nieuws

In het Proostmeer in Wagenborgen is lage concentratie blauwalg aangetroffen. De provincie heeft borden geplaatst om zwemmers hierover te informeren. Bij een lage concentratie blauwalg geldt een gering risico voor de volksgezondheid, laat de provincie weten. Zwemmers kunnen last krijgen van huidirritatie of maag- en darmklachten.

De werkzaamheden om het Proostmeer weer aantrekkelijk te maken voor recreatie en zwemmers begonnen in 2015 met onder andere het verwijderen van de slibbodem en de overdadige organische ondergrond. Ook het verwijderen van de overhangende begroeiing en het weer op peil brengen van het waterniveau droegen bij aan de gewenste verbeteringen.

In de zomer van 2016 werd er ook blauwalg geconstateerd, maar in veel mindere mate dan voorheen. Nadat het meer leeg was, kon er worden begonnen met het verwijderen van de sliblaag. Daarna werd het meer wat dieper gemaakt om de gemiddelde temperatuur omlaag te krijgen, zodat de blauwalgbacterie minder kans kreeg zich te vermenigvuldigen. De volgende uitdaging was om door middel van intensief onderhoud, zoals het maaien van waterplanten en oevers de aanwezigheid van organisch materiaal in het zwemwater zoveel mogelijk te voorkomen.

Daarmee wordt tevens de aanwezigheid van watervogels tegengegaan. Het zijn namelijk juist de watervogels die zorgen dat de parasieten in het zwemwater komen die de zwemmersjeuk veroorzaken. Mede in verband hiermee worden sinds voorjaar 2017 nauwgezet de slakken afgevangen die drager zijn van de bedoelde parasieten. Wanneer het negatief zwemadvies wordt opgeheven is niet bekend.

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30
1500+ abonnees