Boelo Bats en wethouder José van Schie openden expositie over Ter Laan

Laatste nieuws

Vorige week donderdag, 8 juli, was het honderdvijftig jaar geleden dat Kornelis ter Laan in Slochteren werd geboren. Zijn invloed op de Groningse taal en grammatica is groot geweest. Zo schreef hij het Nieuw Groninger Woordenboek, de Groninger Encyclopedie en vele andere boeken en artikelen over de geschiedenis en folklore van onze provincie.

In 1980 werd hij benoemd tot ereburger van Slochteren en geëerd met een standbeeld en een bank. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseerden Het Stenenmuseum, Marketing Midden-Groningen en verzamelaar Boelo Bats afgelopen week, van 8 t/m 11 juli, de ‘K. ter Laandagen’. In Het Stenenmuseum openden Boelo Bats en wethouder José van Schie donderdag de expositie ‘Ter Laan en aal zien bouken’, een unieke verzameling publicaties en boeken van en over Kornelis ter Laan.

Deze particuliere verzameling van Boelo Bats omvat ruim tachtig boeken, waaronder een aantal unieke exemplaren. Voordat de expositie in Het Stenenmuseum aan het Padje geopend werd verzamelden een kleine dertig genodigden en geïnteresseerden zich rond de klok van 12 bij het Kornelis ter Laan-monument op de hoek van de Hoofdweg en  de Noordbroeksterweg.

Na een welkomstwoord van Marleen Godlieb, directeur Marketing Midden-Groningen namen Olaf Vos van Centrum Groninger Taal en Cultuur en wethouder José van Schie het woord. Van Schie kreeg vervolgens de wandelroute ‘Aan loop mit K. ter Laan’ aangeboden namens Marketing Midden-Groningen. Tijdens deze wandelroute kunnen door middel van het scannen van QR-codes filmpjes bekeken worden die bij de route horen.

Hierin verteld Olaf Vos in het Gronings (met ondertiteling) van alles over Ter Laan. Op www.ontdekmiddengroningen.nl/kterlaan zijn de route en de filmpjes te vinden. Na alle plichtplegingen was het tijd voor een lunch en was het vanaf 13:30 uur de beurt aan ‘kenner’ Otto Knottnerus om al wandelend door Slochteren allerlei wetenswaardigheden en anekdotes over Kornelis ter Laan te vertellen.

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30
1500+ abonnees