Boerderij in Scharmer wordt gezinshuis voor meisjes 16+

Laatste nieuws

Gieny Gangl opent samen met haar twee zonen Chris­toff en Thomas (beiden 29 jaar) een nieuw gezinshuis aan de Borgweg 108 in Scharmer, waar meisjes vanaf 16 jaar onder begeleiding kunnen wonen. De familie Gangl heeft hiervoor een boerderij met paardenstal in Scharmer gekocht. Het Ondernemersimpuls van Economic Board Groningen verstrekte een lening voor de aankoop van deze nieuwe locatie.

Vervolgens heeft Fonds Nieuwe Doen financiering verstrekt voor het gezinshuis en de familie Gangl wist door middel van crowdfunding de rest van de financiering rond te krijgen.

Met de opening van het gezinshuis in Scharmer heeft de familie Gangl binnenkort twee gezinshuizen. In 2015 opende Gieny Gangl gezinshuis Margriet in Uithuizen. In dit huis biedt ze opvang aan 7 meisjes in de basisschoolleeftijd tot 18 jaar. Alle meisjes hebben een psychische indicatie. Ze hebben veel zorg en structuur nodig en zodra de meisjes 18 jaar zijn kunnen ze meestal nog niet geheel zelfstandig wonen. ”Het is heel moeilijk om dan passende opvang voor hen te vinden,” aldus Gieny.

Gieny heeft gezinshuis Margriet vernoemt naar haar dochter, die zes jaar geleden is overleden aan een hersentumor. Gieny had een eigen cateringservice en kookstudio, maar nadat haar dochter is overleden is ze zich steeds meer gaan richten op de zorg voor meisjes, die niet meer thuis konden wonen. ”Het voelt goed om iets voor deze meiden te kunnen betekenen.”

Zodra de meiden 18 jaar zijn kan Gieny ze geen opvang meer bieden in gezinshuis Margriet in verband met de regelgeving op het gebied van jeugdzorg. Maar sinds kort is verlengde jeugdzorg tot 23 jaar ook mogelijk. Gieny: ”Er is vrijwel geen opvang voor deze doelgroep en een aantal meiden zou zelfs terecht komen in een gesloten instelling. Daarom gingen wij op zoek naar een oplossing.”

Thomas en Christoff zijn altijd al betrokken geweest bij gezinshuis Margriet. In 2010 startten zij een eigen bedrijf voor het africhten van paarden. De meisjes van het gezinshuis komen wekelijks bij hen paardrijden. De broers hebben steeds gewerkt vanuit huurlocaties, tot zij vorig jaar een geschikte boerderij met paardenstal in Scharmer vonden, waar ook ruimte is om een nieuwe dependance voor het gezinshuis te realiseren. De paardenstal is in­middels klaar en zelf wonen de broers al in de boerderij.

De nieuwe locatie biedt opvang en begeleiding aan 4 meiden van 16 jaar en ouder. Onder begeleiding helpen zij de paarden verzorgen. Gieny: ”Er wordt meer zelfstandigheid verwacht dan in het gezinshuis in Uithuizen, maar we doen ook veel samen zoals in een gezin. Er wordt gezamenlijk gegeten en ’s middags wordt de dag besproken. Er zijn doorgroeimogelijkheden tot zelfstandig wonen indien dat mogelijk is.”

Gieny haalt veel voldoening uit het gezinshuis, maar vindt het ook best zwaar. ”Je geeft je eigen privacy op. Ik sta 24/7 paraat, dat is best heftig. De meisjes zijn niet altijd zo gemakkelijk en lief. Af en toe vraag ik me af: waarom doe ik dit? Maar dan zijn er altijd weer kleine dingen die het goed maken. Ik besef me goed dat we niet meer van de meisjes moeten verlangen dan dat ze kunnen. Wij zouden heel blij zijn als de meiden die we opvang bieden in Scharmer iedere dag de paarden helpen verzorgen en dat ze blij en gelukkig worden van de dieren. Dat ze zichzelf geaccepteerd en waardig voelen. Daar doen we het voor.”

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30