De Bomenstichting heeft recent de ’Bomen van de Ereklasse’ geïntroduceerd; daarin krijgen de oudste, mooiste en meest bijzondere bomen van ons land een plaats. Deze maand is de Top-10 van Groningen bekend gemaakt. In deze lijst zijn twee bomen opgenomen van het Landgoed Fraeylemaborg.

Het zijn de zwarte noot (foto) achter de borg en de tweeling-eik in de Engelse tuin. Om in het Landelijk Register van Monumentale Bomen te worden opgenomen stelt de Bomenstichting drie voorwaarden: de boom moet een minimale leeftijd van tachtig jaar hebben, dient voldoende gezond te zijn en moet beeldbepalend zijn voor de omgeving, cultuurhistorische waarde hebben en zeldzaam of ecologisch waardevol zijn. In het park bij de Fraeylemaborg staan verschillende monumentale bomen.

Blikvanger op het gazon achter de borg is een schitterende Amerikaanse zwarte walnoot. Hij heeft een scheve stam en brede kroon. Deze boom is mogelijk bij de herinrichting van het park in de Engelse landschapsstijl rond 1800 aangeplant. De noot is door een boomverzorger behandeld: in de kroon zijn staalkabels aangebracht.

De Amerikaanse walnoot wordt duidelijk hoger dan zijn Europese verwant en heeft een opvallende heldergele herfstkleur. De tweede topper bij de Fraeylemaborg is de tweeling-eik. Dit is verreweg de dikste eik van de provincie en is duidelijk ontstaan door de fusie van twee gelijktijdig geplante eiken. Gezamenlijk vormen ze een imposante boom, waarvan vermoed wordt dat hij al uit de eerste helft van de 18e eeuw dateert.