Afgelopen zaterdagmiddag hield het brandweerkorps in Slochteren hun eerste van een tweetal inloopmomenten. Voor de uitvalsbasis aan de Verlengde Veenlaan is het korps op zoek naar versterking. Geïnteresseerden, tussen de 18 en 45 jaar en wonend op ongeveer vijf minuten van de kazerne, konden tussen 15.00 en 17.00 uur voor informatie terecht bij de kazerne van de brandweer in Slochteren.

Mensen die geïnteresseerd zijn en het inloopmoment van afgelopen zaterdag gemist hebben kunnen vanavond (woensdag) tussen 19.00 en 21.00 uur langskomen op de brandweerkazerne aan de Ver­lengde Veenlaan in Slochteren. Als brandweervrijwilliger sta je klaar voor je buren en dorpsgenoten.

Bij brand, bij ongevallen, bij stormschade en bij het redden van mensen en dieren in nood. “Om deze hulp in de toekomst te kunnen blijven bieden zijn we op zoek naar gedreven brandweervrijwilligers die zich willen inzetten voor de veiligheid in de omgeving van Slochteren,” aldus ploegchef Willem ten Have. “Momenteel bestaat de groep uit 15 vrijwilligers, terwijl de minimum vereiste eigenlijk 16 vrijwilligers is.

Je zou zeggen dat we dan met slechts één vrijwilliger al ‘uit de brand’ geholpen zijn, maar er zitten nog wat veranderingen op het vinkentouw binnen ons korps. Er is nog zeker plek voor 3 à 4 mensen.” Met name overdag kan het korps in Slochteren nog aanvulling gebruiken, door werkzaamheden zijn de huidige vrijwilligers niet altijd beschikbaar voor de uitvalsbasis in Slochteren.

Om uit te mogen rukken zijn er minimaal 6 opgeleide mensen nodig en daarnaast is het een vereiste dat er een bevelvoerder aanwezig is, hiervoor is geregeld dat er altijd een bevelvoerder piketdienst heeft, dit kan ook een bevelvoerder van een andere kazerne zijn. Momenteel zijn er ‘s nachts voldoende manschappen om uit te kunnen rukken, maar overdag wordt bij een Prio 1 vaak een dubbele melding gedaan en sluiten de vrijwilligers van de brandweerkorpsen uit Siddeburen of Harkstede aan.

Willem ten Have geeft dan ook aan dat er een serieus probleem is. Geïnteresseerden die niet in de gelegenheid zijn om bij het inloopmoment van vanavond aanwezig te zijn mogen daarom ook altijd met hem bellen op tel. 06-10120323. Daarnaast is er altijd informatie te vinden op www.brandweer.nl. Op de website van de brandweer kun je bovendien je gegevens achterlaten zodat de postcommandant contact met je op kan nemen.

Werken als vrijwilliger betekent dat je in principe 24 uur per dag, 7 dagen in de week opgeroepen kunt worden. Binnen de ploeg worden afspraken gemaakt wanneer je écht beschikbaar moet zijn. Het aantal uitrukken per jaar verschilt. Soms gebeurt er weken niks en soms ruk je twee keer op een dag uit.

Elke week is er een oefenavond. De brandweer bestaat niet alleen uit vrijwilligers die branden blussen of hulp bieden bij ongevallen. Er zijn ook vrijwilligers nodig die bijvoorbeeld voorlichting kunnen geven over brandpreventie of onderhoudswerkzaamheden kunnen uitvoeren aan het materieel en materiaal.