Burgemeester Hoogendoorn bracht bezoek aan Scharmer

Laatste nieuws

Woensdag 16 oktober bracht burgemeester Adriaan Hoogendoorn een bezoek aan Scharmer. Op de fiets doorkruiste de burgemeester met de leden van het bestuur van de Dorpsvereniging Scharmer het dorp. Hij werd gewezen op de mooie natuur rond de meren en de faunapassage. Maar er was ook aandacht voor de verkeersveiligheid in het dorp. In het gesprek daarna met de leden van het bestuur DVS leverde nog een aantal leuke resultaten op voor het dorp.

Om 20.00 uur opende de burgemeester de energiemarkt in ’t Hof van Scharmer. Hij gaf de aanwezigen een compliment voor de dorpsvisie, die voor een belangrijk deel insteekt op de eigen verantwoordelijkheid van de inwoners. In deze dorpsvisie werd nadrukkelijk de prioriteit gegeven aan een onderzoek naar minder gasverbruik door de inwoners van Scharmer. Er is toen een Energiecommissie opgericht, waarvan deze markt het eerste resultaat is.

Albert Bakker nam daarna het woord. Hij complimenteerde de burgemeester met de inzet van de gemeente Midden-Groningen op dit gebied; hij noemde het grootste zonnepark van Nederland bij Sappemeer, dat 32.000 huishoudens van stroom voorziet. Het zonnepark Molenwaard, dat medio 2020 aan 10.000 huishoudens stroom levert. Als laatste noemde Bakker het bedrijf EAZ dat kleine windmolens maakt die bij boerderijen en dorpskernen geplaatst worden.

De leden van de Energiecommissie hadden voor deze avond een aantal deskundigen uitgenodigd. Deze deskundigen informeerden de aanwezigen over het isoleren van de woning, de voordelen van een pelletkachel, het plaatsen van zonnepanelen en over het plaatsen van verschillende warmtesystemen in huis. Er werd voorlichting gegeven, vragen gesteld en na afloop konden de inwoners van Scharmer persoonlijk advies vragen aan deze deskundigen. Veel inwoners maakten hiervan gebruik. Doel van de avond was bewustwording en aandacht voor wat je als individu kunt doen, maar de Energiecommissie wilde ook graag inventariseren wat de inwoners van Scharmer gezamenlijk kunnen en willen doen. Misschien in de toekomst een windmolen voor het dorp? Het was een geslaagde avond en het resultaat is zeker dat in Scharmer in de toekomst minder gasverbruik is.

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30