Burgemeester Geert-Jan ten Brink is niet gevoelig voor de Facebookactie van de Normaal-fans, die op vrijdag 2 oktober graag met trekker en platte wagens naar het laatste concert van de boerenrockband willen: ”Ik begrijp het sentiment, maar het gaat niet gebeuren,” zegt hij gedecideerd.

Enkele fans van Normaal hebben onlangs een petitie aangemaakt op Facebook, waarin de gemeente wordt opgeroepen een uitzondering te maken voor het trekkerverbod. De boerenrockband heeft on­langs aangekondigd te stoppen en heeft Schans-Pop Siddeburen gekozen als slotlocatie van hun af­scheidstournee. Normaal was in Siddeburen al 28 keer van de partij. Jarenlang was het een traditie om met trekkers en platte karren naar het concert te gaan, maar sinds de laatste twee edities heeft de burgemeester dat aan banden gelegd.

De Facebook-petitie trok de afgelopen week veel aandacht in de regionale media en werd al meer dan 1.400 keer ondertekend. Het afscheidsconcert is voor Ten Brink echter geen reden om een uitzondering te maken. ”Ik begrijp dat de fans het graag willen, maar de wet is heel helder en ik kan geen uitzondering maken. Het maakt niet uit of het de eerste keer of de laatste keer is. Het vervoeren van personen op boerenkarren is wettelijk niet toegestaan. Ik ben verantwoordelijk voor de openbare veiligheid. Die is met deze optochten naar Siddeburen niet gewaarborgd. Daarom handhaaf ik de wet.” Ten Brink voelt zich gesterkt door het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid naar aanleiding van het ongeluk met de monstertruck in Haaks­ber­gen. ”Daaruit blijkt ook dat de totale afweging van de risico’s bij de burgemeester dient te liggen.”

Ten Brink weerlegt de reacties op de Facebook-petitie dat er ontheffing mogelijk zou zijn via de Wegen Verkeerswet. ”Niet op de openbare weg. Voor een georganiseerde optocht zoals afgelopen weekend in Harkstede kunnen we een evenementenvergunning afgeven, maar alleen onder strikte voorwaarden.” Dat is volgens de burgemeester van een heel andere orde dan de ’ongeorganiseerde’ optocht met platte karren. ”De wagens in Harkstede zijn geschikt gemaakt voor personenvervoer en worden vooraf op veiligheid gecontroleerd. Een andere belangrijke voorwaarde is dat er geen alcohol mag worden genuttigd. Bovendien wordt als eis gesteld dat de mensen op die wagens zijn verzekerd.”

Bestuursvoorzitter Eisse Doornbos van Schans-Pop reageert gelaten. ”Tuurlijk vinden we het jammer, maar we hebben die discussie drie jaar geleden al gevoerd. Wij gaan niet over het vervoer en willen er gewoon een knallend feest van maken.” Mochten de fans van Normaal tóch besluiten met trekkers en boerenkarren naar Schans-Pop te reizen, dan worden ze tegengehouden en beboet. Ten Brink: ”Net als tijdens de afgelopen twee edities zullen we streng optreden. Nogmaals, ik snap de boosheid en frustratie, maar uiteindelijk gaat het er om dat we er een fantastisch afscheidsfeest van maken. Dat feest moet plaatsvinden in en om de feesttent. Het lijkt mij voor de fans verstandiger om dáár alle positieve energie op te richten, dan om tegen beter weten in je gelijk proberen te halen.”