Dinsdag 11 september was de Monumentenfietstocht voor de hoogste groepen van het basisonderwijs in de voormalige gemeente Slochteren, georganiseerd door de Stichting Cultureel Slochteren. Het thema was ”In Europa” en de leerlingen gingen terug naar de tijd van de ridders in Europa. Vaak vochten de ridders met elkaar, ze gebruikten dan een schild om beschermd te zijn tegen pijlen en speren.

Ridders wilden met prachtige gekleurde schilden aan andere mensen laten zien dat ze belangrijk waren. Deftige, belangrijke families vonden zo’n gekleurd schild wel mooi en gingen dit nadoen. Zij gebruikten het schild niet voor het vechten, zij maakten een familiewapen. Tijdens de Monumentenfietstocht konden de leerlingen voorbeelden van dergelijke familiewapens bekijken.

Aan de leerlingen was gevraagd om voor zichzelf of voor de school een wapen te ontwerpen, hetgeen resulteerde in hele mooie wapens. Een jury, bestaande uit de wethouder erfgoed, de wethouder cultuur en een lid van Artos, heeft de wapens beoordeeld. De jury vond, na lang wikken en wegen, dat de leerlingen van CBS ”De Zonnewijzer” uit Siddeburen de eerste prijs verdienden.

Daarnaast waren er nog drie scholen, De Wiekslag, De Ster en de Wegwijzer, die ook mooie inzendingen hadden. Burgemeester Hoogendoorn vertelde donderdag 1 november aan de leerlingen van ”De Zonnewijzer” dat de jury van mening was dat zij de eerste prijs verdienden. De leerlingen waren er erg blij mee. De leerlingen namen ook hun kans waar om de burgemeester nog wat andere vragen te stellen, onder meer over de ambtsketen, maar ook over het busvervoer in Siddeburen.