Burgerinitiatief ’Slochteren Schoon’ viert lustrum-editie

Aanbevolen

Kunst- en Cultuurhuis De Ent biedt een podium voor meer kunst

Stichting De Draad is een platform voor kunstzinnige ontwikkelingen en is inspirator van spraakmakende kunstzinnige manifestaties, zoals het in...

Eerste bijeenkomst over 5 mei-viering in Siddeburen goed bezocht

Op woensdag 8 januari jl. vond in ”de Viskenij” overleg plaats door de Stichting 4 & 5...

Muziekvereniging ’In Corpore’ vierde 50-jarig jubileum met reünie

De reüniecommissie ”50 jaar In Corpore” mocht zaterdag 11 januari jl. 80 reünisten begroetten. Zowel in het...

Wat in 2015 begon als een eenmansactie van een betrokken inwoner van Siddeburen, die niet langer kon aanzien dat de berm naast zijn dagelijkse fietsroute bezaait lag met zwerfafval, is uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie in de Woldstreek. Geert Tamminga is blij en trots dat (nagenoeg) alle dorpen uit de Woldstreek inmiddels zijn aangesloten bij ’zijn’ zwerfvuil-opruimactie. ”Het wordt ieder jaar professioneler. Zo lang het nodig is, gaan we door.”

Vijf jaar geleden zocht Tamminga de publiciteit via ’t Bokkeblad. ”Ik haalde bijna wekelijks een zak zwerfafval uit de bermen langs mijn fietsroute. Ook langs de opritten naar de autoweg in Siddeburen lag het bezaaid met troep. Dat kon en wilde ik niet meer alleen ophalen. Er moest besef komen dat het zo niet langer kon.

Waarom die troep in de natuur gooien als je het ook gewoon in een vuilcontainer kan achterlaten?” Na een kleinschalig begin, waar zich een aantal dorpen in de toenmalige gemeente Slochteren bij aansloten, meldde Tamminga zijn initiatief twee jaar geleden aan bij de landelijke zwerfvuil-opruimactie ’NL Schoon’. ”Hierdoor krijgen we faciliteiten ter beschikking als hesjes, handschoenen, vuilniszakken en promotiemateriaal en kunnen we ook meeliften op de landelijke campagne.

Ook de gemeentepolitiek is er meer en meer achter gaan staan, al moesten die contacten na de herindeling wel weer opnieuw worden opgepakt.”

Sinds de start is de actie ieder jaar groter geworden en is deze niet meer weg te denken uit de jaarlijkse activiteiten in onze voormalige gemeente. ”Bijna alle verenigingen dorpsbelangen doen mee, maar ook supermarkten als PLUS Spithoff en AH Zweepe steunen het initiatief. ’t Bokkeblad zorgt vanaf het begin voor de enthousiaste verslaggeving en publiciteit.

Zo krijgen we ieder jaar meer vrijwilligers op de been.” Ook voor de editie van 2019 zijn de voorbereidingen alweer in volle gang. ”In nagenoeg ieder dorp in de Woldstreek wordt het initiatief weer opgepakt. De gemeente Midden-Groningen stelt 150 grijpers beschikbaar en speciaal voor ’Slochteren Schoon’ zal de gemeentewerf op zaterdag 23 maart tussen 13.00 en 14.00 uur de poort openen, zodat al het vuil direct kan worden afgevoerd.

Tevens stelt de gemeente een afvalzuiger ter beschikking.” Dit jaar wordt de politiek er ook letterlijk bij betrokken. ”Ik heb begrepen dat er tevens enkele raads- en collegeleden gaan deelnemen. Dat is geweldig nieuws, want zo kunnen ze met eigen ogen zien hoe erg de actie ieder jaar nodig is. Het zelf ervaren werkt veel beter dan het lezen van een rapportje.”

Inmiddels heeft Tamminga bij de organisatie bijstand gekregen van Anke van Duuren uit Harkstede. ”Ik ben erg blij met haar hulp, want voor één persoon is het project nu te groot geworden.” Hij verwacht dan ook dat er tijdens deze editie minstens honderd vrijwilligers mee zullen helpen: aan de boorden van het Schildmeer, langs de bermen in Froombosch, in het Kolhamsterbos en op nog veel meer locaties in onze ’oude’ gemeente. ”Het klimaat is zo’n belangrijk item geworden in de samenleving en de politiek.

Iedereen heeft het er over. Maar alleen praten is niet genoeg. We kunnen allemaal wat doen. Daarom is het ook zo mooi om te zien dat er ieder jaar zoveel kinderen meehelpen. Zo krijgen ze op jonge leeftijd al het besef dat een schonere wereld toch echt bij jezelf begint. Het gaat om hun toekomst, om hun leefomgeving. En alle beetjes helpen.” De betrokken Siddebuurster heeft echter niet de illusie dat zijn burgerinitiatief in de nabije toekomst niet meer nodig is. ”Een mentaliteitsverandering gaat niet van de ene op de andere dag. Ik vrees dat daar wel een generatie overheen gaat.

We moeten elkaar erop aanspreken dat het niet normaal is dat je afval zomaar op straat gooit. Notoire zondaars zul je altijd houden, maar uiteindelijk zal dit besef bij het overgrote deel van de bevolking doordringen. Tot die tijd strijden we door.”

Wil jij ook meehelpen? Vraag bij je eigen dorpsvereniging waar en hoe laat de actie in jouw dorp van start gaat.

Laatste Nieuws

Kunst- en Cultuurhuis De Ent biedt een podium voor meer kunst

Stichting De Draad is een platform voor kunstzinnige ontwikkelingen en is inspirator van spraakmakende kunstzinnige manifestaties, zoals het in...

Eerste bijeenkomst over 5 mei-viering in Siddeburen goed bezocht

Op woensdag 8 januari jl. vond in ”de Viskenij” overleg plaats door de Stichting 4 & 5 Mei Siddeburen met vertegenwoordigers van...

Muziekvereniging ’In Corpore’ vierde 50-jarig jubileum met reünie

De reüniecommissie ”50 jaar In Corpore” mocht zaterdag 11 januari jl. 80 reünisten begroetten. Zowel in het clubgevouw ’t Schoultje als in...

Prijzen kerstpuzzel van ’t Bokkeblad uitgereikt

In de kersteditie van ‘t Bokkeblad van 2019 stond traditiegetrouw ook weer een kerstpuzzel. Om de puzzel te kunnen maken was dit jaar kennis...

Deelnemers gezocht voor Postcoderoos project in Noordbroek

Op 6 januari heeft De Broukster Energie Coöperatie BrEneCo in MFC de Noordsuythoeve in Noordbroek de offertes ondertekend voor de levering van...
- Advertisement -

Meer zoals dit

X