Na veel bloed, zweet en tranen werd afgelopen vrijdag dorpshuis ’t Mainschoar in Kolham feestelijk heropend. Aan wethouder Anja Woortman, die zich vooral trots toonde over de enorme burgerkracht, de eer om samen met bestuursleden Michel de Boer (links) en Jan-Willem van Timmeren het lintje door te knippen. De aannemer leverde het dorpshuis casco op.

Een jaar lang kluste een poule van vrijwilligers om het pand af te krijgen. De nieuwbouw kostte ruim een half miljoen euro. Dit bedrag werd bijeengebracht door verschillende overheden en (leefbaarheids-)fondsen. De Kolhamster architecten Wout de Boer en Bureau Veldhoen/ Plugge tekenden mee aan het ontwerp, dat door de glazen voorpui een heuse ’woonkamer’ heeft gekregen. Dorpsbewoners en voorbijgangers kunnen tijdens een zomerse dag straks neerstrijken op het terras. De nieuwe bar ziet er gelikt uit en de keuken is modern en functioneel ingericht.

De belangstelling voor de heropening was enorm. ”Het dorp is echt trots op wat we met elkaar voor elkaar hebben gekregen,” zei de geëmotioneerde voorzitter De Boer in zijn toespraak. ”We hebben ervan gedroomd. Nu is die droom gerealiseerd.” Als dank voor hun inzet kregen de vrijwilligers ’s avonds een buffet aangeboden.