Echtparen die verwikkeld zijn in een echtscheiding kunnen over het algemeen maar moeilijk andere woonruimte vinden. In onze gemeente is dat niet anders. Pieter Bouwman en zijn echtgenote Kirsten de Jong vonden bij toeval een gat in de markt: aan de Oostwoldjerweg in Siddeburen verhuren zij woonruimte aan mensen die snel tijdelijk onderdak nodig hebben.

Het landelijk aantal echtscheidingen is gestegen tot boven de 35.000 per jaar. Daarmee is de kans dat een huwelijk voortijdig strandt gestegen tot bijna veertig procent. Bouwman: ”Neem daarbij de krapte op de markt voor sociale huurwoningen en je begrijpt dat de vraag het aanbod naar tijdelijke woonruimte overstijgt.” Het ontstaan van de ’echtscheidingsboerderij’ begon bij de aankoop van de Oldambtster boerderij in 2006. ”Tijdens de verbouwing verbleven we in een bijgebouw. Toen we in de boerderij gingen wonen, hebben we de vrijgekomen ruimte tijdelijk verhuurd aan een echtpaar waarvan de verbouw van hun woning uitliep. Toen zij na drie maanden weer vertrokken, was het hier zo stil, dat we hebben besloten om de ruimte verder te gaan verhuren.” Sindsdien stelt het echtpaar delen van hun woonboerderij beschikbaar als tijdelijke huisvesting voor mensen die acuut woningruimte nodig hebben. ”Meestal gaat het om een relatiebreuk of ’time-out’, maar ook overbrugging na verkoop van de eigen woning is vaak een reden om bij ons te komen wonen.” In de boerderij en in de twee bijgebouwen op het erf zijn inmiddels vijf comfortabel gemeubileerde en gestoffeerde woningen gerealiseerd. ”Men woont hier over het algemeen voor een beperkte duur; dat varieert van enkele weken tot soms ruim een jaar.” De vraag naar woningruimte op de Molenheerdt kan het aanbod volgens Bouwman inmiddels niet meer aan. ”We worden meer dan wekelijks benaderd door belangstellenden. Ook vanuit onze gemeente is belangstelling voor huisvesting van gedupeerden van aardbevingsschade.”

Op de vraag of er tussen de tijdelijke bewoners wel eens een nieuwe romance opbloeit, begint hij te lachen. ”Er gaan in het dorp wel eens roddels dat er bij ons op het erf lustige onderlinge contacten worden gelegd. Maar eigenlijk is het best beledigend dat er zo over de situatie van de bewoners van onze boerderij wordt gedacht,” vervolgt hij op serieuze toon. ”Natuurlijk ontstaat er wel eens een relatie die meer is dan alleen vriendschap, maar om te veronderstellen dat iedereen hier met iedereen de lakens deelt, dat is toch wel zwaar overschat.” Bouwman benadrukt dat het menselijke aspect voorop staat bij de bedrijfsvoering. ”We kijken vooral naar de sociaal maatschappelijke waardes. We helpen bewoners waar het kan. Het is toch prachtig als een oud-bewoner weer ergens goed en gelukkig is terecht gekomen?! Daar doen we het voor. We hebben het geld niet nodig om van te leven. Daarom staat er in het contract ook geen minimale huurtermijn.” Het is één van de redenen waarom de Molenheerdt in 2015 door Social Enterprise NL is erkend als ’sociale onderneming’. De Molenheerdt is tevens deelnemer in het Koploper Project van de nieuwe gemeente Midden-Groningen, waarin bedrijven uit de gemeenten Slochteren, Menterwolde en Hoogezand-Sappemeer elkaar uitdagen in het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Bouwman: ”Onze boerderij is voorzien van zonnepanelen en we scheiden ons afval in vier stromen. Later dit jaar plaatsen we een windmolen waarmee we ons douchewater gaan verwarmen. Onze boerderij is nu een toonbeeld geworden van toekomstgericht hergebruik. Daar zijn we apetrots op.”