Eerste ondiepe meetstation van de NAM geplaatst

Laatste nieuws

Op woensdag 19 november werd aan de Rijpmaweg in Woudbloem, onder grote be­lang­stelling van de landelijke en regionale pers, het eerste meetstation met ondiepe geofoons in ge­bruik genomen. Met deze gevoelige geofoons, die in de bovenste twee­honderd meter van de bodem worden geactiveerd, kunnen vrijwel alle aardbevingen in het ge­bied zeer nauwkeurig worden geme­ten. De geofoons ’luisteren’ naar gerommel in de bodem. Omdat vanuit de speciale meetgaten nu ook bevingen vanaf 0,5 op de schaal van Richter zullen opvallen (voorheen was dat vanaf 1,5), zal het aantal getelde bevingen tot wel tien keer toenemen.

Inmiddels zijn 37 putten geboord en voorzien van een meetstation. Deze stations zullen op korte termijn ook operationeel worden. In het eerste kwartaal van 2015 moet het volledige netwerk van 60 extra ondiepe geofoons gereed zijn. Daarmee is het Groningen Gasveld straks het best gemeten aardoppervlak ter wereld. Om de 50 meter zit een sensor die trillingen registreert. Wanneer de individuele geofoons zijn geplaatst, versturen ze per direct de gegenereerde data naar het hoofdkantoor van het KNMI in De Bilt. Het netwerk van ondiepe geofoons wordt dan wel aangelegd door de NAM, het wordt in zijn geheel overgedragen en eigendom van het KNMI, de Nederlandse onafhankelijke autoriteit op het gebied van aardbevingen.

Met de meetstations kan het KNMI straks beter bepalen waar aardbevingen ontstaan en kan de kracht van de aardbeving nauwkeuriger worden vastgesteld. Op maaiveld-niveau wordt bovendien een versnellingsmeter geplaatst. Hiermee kan de overdracht van de trilling vanuit de ondiepe ondergrond naar de oppervlakte in kaart gebracht worden. Door al deze gegevens te analyseren, kan het KNMI nog meer inzicht krijgen in het ontstaan van aardbevingen.

Projectleider Eddy Kuperus van de NAM verwacht dan ook dat het netwerk een schat aan nieuwe gegevens zal opleveren. ”We kunnen straks ’live’ zien wat er onder de grond gebeurt. Bovendien kunnen we de kleinere bevingen zo veel beter lokaliseren en dat is zeer belangrijk voor het onderzoek naar aardbevingen. Burge­mees­ter ten Brink was blij met de extra waardevolle informatie voor de regio. ”Slochteren is hoofdproducent van de Nederlandse Economie. Wij vinden dat mensen hier net zo veilig moeten kunnen wonen als in de rest van Neder­land.” Ten Brink vond het mooie symboliek dat de eerste geofoon is geactiveerd in het gebied waar het ooit allemaal begon.

Latest Posts

Aanbevolen