Einde aan 140 jaar basisonderwijs in Lageland

Laatste nieuws

Op woensdag 1 juli a.s. sluit OBS De Spil definitief haar deuren. Aan 140 jaar basisonderwijs in Lageland komt dan een einde. De betrokkenen berusten in het lot. ”Het is vreselijk zuur, maar sluiting was onvermijdelijk,” zegt schoolleider Richard Wouda. ”In het belang van de leerlingen hebben we gezamenlijk besloten dat het niet langer kon.”

Wouda weet het nog goed: ”In 2007 had ik het ontwerp in handen van ons nieuwe schoolgebouw met twaalf lokalen! Door de crisis vielen de bouwplannen voor Meerstad en Lageland in het water.” In het najaar van 2014 werd De Spil aangeschreven door de inspectie, omdat de school voor het derde jaar onder de grens van 36 leerlingen zat. ”Even hadden we nog de hoop dat we die 36 zouden halen, maar een aantal ouders koos uiteindelijk voor zekerheid en meldde hun kinderen aan bij SWS De Meeroevers,” zegt Wouda. ”Hoewel Stichting OPOS voor De Spil een minimum van 23 leerlingen hanteert, hebben wij onszelf toen de vraag gesteld of je dit nog wel moet willen.”

Met 26 leerlingen had OBS De Spil in het komende jaar terug gemoeten naar twee klassen. Wouda: ”Dat was voor ons onbespreekbaar. Kenmerkend is hier al 140 jaar dat het kind de spil is; niet voor niets de naam van onze school. De ontwikkeling van het kind staat bij ons altijd voorop. Met die visie kan je het gewoon niet verantwoorden om groep 1 t/m 4 en groep 5 t/m 8 bij elkaar te zetten. Dat komt geen enkel kind ten goede.” Volgens de schoolleider stond het team unaniem achter deze visie. ”We zijn in gesprek gegaan met OPOS en vervolgens met de medezeggenschapsraad en de ouderraad. Uiteraard sloeg ons verhaal in als een bom, maar onze motivatie was zo zuiver dat alle ouders zich achter het besluit schaarden.”

Lageland zal voortaan verder moeten zonder basisschool. Maar voor het zover is nemen de betrokkenen afscheid. ”Het zijn zware weken. Niet alleen omdat er van alles geregeld moet worden, maar vooral psychisch is het zwaar. We zijn in een soort rouwproces beland,” aldus Wouda. ”Ik ben nu tien jaar schoolleider en al die tijd werkten we met hetzelfde team. We zijn heel hecht en enorm verbonden met elkaar, de leerlingen en de school. Eén leerkracht is al 36 jaar werkzaam op De Spil. Dan gaat zo’n sluiting je niet in de koude kleren zitten.”

Wouda en zijn team nemen echter met opgeheven hoofd afscheid. ”We zijn gelukkig allemaal overgeplaatst naar een school waar we ons prettig bij voelen.” De overgebleven leerlingen waaien komend jaar uit over Meerstad, Harkstede, Slochteren en Kolham. Rest nog de afsluitende activiteiten. Wouda: ”Onze oren staan niet naar een feestelijke reünie. We gaan met de leerkrachten, leerlingen en álle ouders naar het Boomkroonpad. Dat vind ik echt bijzonder. Op 30 juni houden we in Groningen een musical. Een dag later timmeren we gezamenlijk de deur van onze school dicht. Dan is het echt voorbij.”

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30
1500+ abonnees