Enexis Netbeheer verdubbelt capaciteit in Siddeburen

Laatste nieuws

Het is druk op de anders zo rustige Kooilaan in Siddeburen, parallel aan de N33. De reden hiervoor betreft de werkzaamheden bij het verdeelstation van Enexis Netbeheer. Het in 1997 geplaatste verdeelstation voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd en wordt daarom flink uitgebreid.

Halverwege maart begonnen de voorbereidende werkzaamheden. Vorige week woensdag werd vervolgens een compleet Transportverdeelstation aangevoerd met grote diepladers en door de firma Schot met een grote hijskraan nauwkeurig op z’n plaats gezet.

Rond de klok van 10 uur rijdt de zoveelste vrachtwagen over de rijplaten op de Kooilaan, met dit keer de transformator waar eigenlijk alles om draait. Nog geen 45 minuten later staat de nieuwe transformator op z’n plek. Door deze transformator wordt de capaciteit verdubbeld van 8 naar 2 keer 8 megavoltampère.

Deze uitbreiding is nodig doordat het stroomverbruik in z’n algemeenheid toeneemt en uit z’n jasje groeit. De stijging komt onder andere door de ontwikkeling van energieneutrale nieuwbouw, de verduurzaming van bestaande bouw en de opkomst van elektrisch rijden.

Aan de andere kant is er ook veel vraag naar capaciteit om energie terug te leveren vanuit opgewekte energie uit zonnepanelen en windmolens. Het verdeelstation in Siddeburen luistert officieel naar de naam Middenspannings Transportstation.

Het moet worden gezien als een soort knooppunt waarmee Enexis de stroom kan verdelen over het gebied Siddeburen, Appingedam en Wagenborgen, slechts een deel van de ruim 3 miljoen klanten die door Enexis worden voorzien van gas en elektriciteit.

Het verdeelstation wordt gevoed door het hoogspanningsstation in Weiwerd, dit gebeurt met een ondergrondse kabel met een lengte van maar liefst 12 kilometer. Nu alles op z’n plek staat moet er nog veel gebeuren voor het operationeel is. De verwachting is dat het nieuwe verdeelstation de tweede helft van dit jaar in gebruik genomen kan worden.

Het werk bij Siddeburen is overigens slechts een klein onderdeel van een gigantische operatie, waarmee Enexis het stroomnet binnen tien jaar wil uitbreiden en versterken. Eind 2021 plaatst Enexis soortgelijke knooppunten in Wagenborgen en Meerstad en in 2022 volgt ook Zuidbroek.

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30