Komende zomer vindt alweer de vijfde editie plaats van het Slochter Wold Spektoakel. Het stichtingsbestuur is inmiddels begonnen met de voorbereidingen van het sportieve evenement, dat vanwege het lustrum extra feestelijk wordt aangekleed. ”Het belooft weer een prachtige happening te worden voor de hele gemeente,” aldus voorzitter Sietse Boiten.

De sportieve strijd tussen teams die, al fietsend door de gemeente, op zeven locaties een opdracht moeten uitvoeren, is voor sportclubs een prachtige manier om aan teambuilding te doen. Boiten: ”Juist zo aan de vooravond van een nieuw sportseizoen is dit een ideale gelegenheid om elkaar beter te leren kennen. Maar je kunt ook denken aan vriendenteams, stratenteams en bedrijventeams. Ook hopen we dit jaar op de inschrijving van een team van de nieuwe gemeente Midden-Groningen.” Op iedere locatie vindt een onderdeel plaats, zoals handboogschieten, kanoën, tobbedansen, een fietspuzzeltocht en een stormbaan. Voor elk wat wils dus. Dit jaar laat de organisatie de minimumleeftijd van zestien jaar een beetje los. ”We kregen in voorgaande edities van ouders vaak de vraag of hun kinderen ook mochten deelnemen. Daarom geven we nu dispensatie aan kinderen vanaf 13 jaar. Zij zullen waarschijnlijk worden ingezet wanneer er tijdens een activiteit een nat pak kan worden gehaald,” lacht Boiten.

Het Slochter Wold Spektoakel is in vier jaar tijd uitgegroeid tot een begrip. Tijdens de eerste editie deden er zeven teams mee aan het dorps-overschrijdende evenement, om in de jaren daarna verder uit te groeien naar respectievelijk twaalf en zestien deelnemende teams. In 2016 schreven er zelfs twintig teams in. Boiten is ambitieus. ”Nu gaan we voor het maximale aantal van 28 teams. Voor de prijs hoeft men het in elk geval niet te laten. De deelname be­draagt slechts 100 euro per team van zes tot tien personen, inclusief barbecue! We kunnen het inschrijvingsbedrag laag houden door de gemeentelijke bijdrage uit het leefbaarheidsfonds.” De enthousiaste voorzitter ziet het niet als een handicap dat er op de dag van handeling (zaterdag 2 september) nog meer activiteiten op de agenda staan in onze gemeente. Zo staat in Slochteren de traditionele Koetsentocht gepland en vindt op deze dag in Meerstad de Ballonfiësta plaats. ”De evenementen vullen elkaar juist aan. De teams komen tijdens het fietsen naar de volgende activiteit de koetsen vanzelf wel tegen. We sluiten af bij Ecomotion in Kolham; daar zien we ’s avonds de ballonnen overvaren. Ook de toeschouwers kunnen er zo een mooi dagje Duurswold van maken.” Vanwege de Ballonfiësta heeft de organisatie in Meerstad haar locatie wel gewijzigd. Hun activiteit wordt dit jaar gehouden in Lageland. Ook Overschild organiseert haar activiteit deze editie buiten de dorpsgrenzen. Zij gaan naar de parkeerplaats aan het einde van de Dannemeerweg. ”Dat is om de fietsroute iets in te korten. Dit wordt nu veertig kilometer. Het moet wel leuk blijven.”

Boiten verklapt dat de lustrum-editie een extra feestelijk tintje krijgt. ”Aan het einde van de dag komen alle teams samen in Ecomotion voor de afsluitende pubquiz, een barbecue en de prijsuitreiking. Een live-band zorgt op deze avond voor de muzikale ondersteuning. We hebben nog meer verrassingen in petto, maar die houden we nog even geheim.” Voor meer informatie en inschrijvingen: www.slochterwoldspektoakel.nl.