Volleybalvereniging VIOS Kolham bestaat deze maand vijftig jaar. Reden genoeg voor een feestje. Voorzitter Erik Haverkamp zit er vol van: ”We gaan er met de leden, oud-leden en genodigden een onvergetelijke dag van maken.”

Toen eind jaren zestig in Kolham dorpshuis ’t Mainschoar werd gebouwd, was dit voor sportliefhebbers het startsein om in eigen dorp sportieve activiteiten te ontplooien. Voordien moesten de Kolhamsters hiervoor telkens naar naburige dorpen. Volgens overlevering ontstond er in die jaren in het dorpscafé tijdens een oefenavond van de EHBO het idee om een volleybalclub te beginnen.

Op de oprichtingsvergadering van 22 januari 1968 waren 43 personen aanwezig, waarvan 34 zich dezelfde avond opgaven als lid. Het bestuur schreef een wedstrijd uit om een naam te bedenken voor de vereniging. De winnaar was Titia Thoma. Zij bedacht de naam VIOS (Vooruitgang Is Ons Streven).

Tijdens de algemene ledenvergadering van 18 juni 1968 werd besloten om aan de competitie te gaan deelnemen. Als clubkleuren werd gekozen voor een witte broek en blauw shirt. De eerste contributie voor seniorenleden bedroeg drie gulden. Jeugdleden betaalden één gulden vijfenzeventig.

Vanaf de start van de vereniging is het oud-papier-lopen een belangrijke bron van inkomsten voor VIOS. Een halve eeuw later is de volleybalvereniging nog steeds actief in het oud-papier, alleen zijn de trekker en wagen ingeruild voor een moderne vuilnisauto. Nadat de Duurswoldhal in Slochteren in 1973 werd geopend, gingen de competitieleden trainen in de nieuwe sporthal. Sinds de oprichting van VIOS werden de thuiswedstrijden dan ook voor het eerst echt thuis gespeeld.

Tegenwoordig gaat dat in een zogenaamde thuisronde, waarbij alle teams van VIOS op dezelfde dag in de Duurswoldhal in actie komen. ”Dat zijn altijd prachtige dagen,” zegt voorzitter Erik Haverkamp. ”De wedstrijden beginnen ’s ochtends om half twaalf en de laatste partij is vaak pas rond acht uur ’s avonds afgelopen.” Hele gezinnen komen op zo’n dag in actie. ”Bij mijn eigen gezin is dat niet anders.

Veel spelers zijn vaak de hele dag aanwezig in de sporthal; voor hun eigen wedstrijd, maar ook om de andere teams aan te moedigen. Hierdoor is er binnen de club een hechte band ontstaan. Door die betrokkenheid is het ook nooit moeilijk om vrijwilligers te vinden voor het fluiten, of het opzetten van de velden.

Bij grotere clubs in de stad is dat vaak wel anders.” Volgens hem is de gemoedelijke sfeer en de eenheid binnen de club ook meteen de grootste valkuil. ”We proberen het altijd iedereen naar de zin te maken; we stemmen de trainingstijden af op elkaars agenda en proberen alle gezinnen een zo logisch mogelijk programma te bieden. Daar lopen we nog wel eens op vast.”

VIOS bestaat anno 2018 uit vier herenteams, vier damesteams, drie jeugdteams en zes pupillenteams. De recreatieve volleyballers spelen iedere donderdagavond in de gymzaal achter dorpshuis ’t Mainschoar. Zelf speelt Haverkamp, die sinds oktober 2016 voorzitter is, in het tweede. ”Na enkele deelnames aan het recreatieve volleybaltoernooi in Hellum zijn we in 2012 met zes voetballers overgekomen van SGV.

Ik heb nooit één seconde spijt gehad van die stap.” Paradepaardje van de club is volgens hem het eerste herenteam. ”Dat is een relatief oud team, waarvan de meesten al twintig jaar samenspelen. Toch komen ze nog altijd uit in de 3e divisie. Daar heb ik veel respect voor.” Maar ook het hoogste damesteam, dat relatief juist erg jong is, doet het volgens de bevlogen voorzitter goed. ”Zij zijn vorig jaar gedegradeerd, maar staan nu fier bovenaan in de hoofdklasse. Daar neem ik echt mijn petje voor af.”

De club heeft bovendien een heuse topspeler binnen de gelederen gehad. ”Hossein Ghanbari bouwde aan een succesvolle volleybalcarrière in Iran toen hij moest vluchten voor het bewind,” zegt Haverkamp hierover. ”Na een lange zwerftocht door Europa belandde hij in 2016 in de noodopvang in Kolham.

Een medewerkster van het COA kende toevallig iemand van onze vereniging. Het bestuur vond het prima dat hij kwam meetrainen.” Ghanbari werd vanaf dat moment vier keer per week opgehaald om te komen trainen bij VIOS. ”Je zag dat hij weer naar zijn oude niveau toegroeide.” Dat ontging ook trai­ner/ coach Arjan Taaij niet, die hem in de zomer van 2016 naar de Groninger landskampioen Lycurgus haalde. Hier is de voormalige Iraanse international inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde in het eerste team.

Of Ghanbari op zaterdag 27 januari ook naar de receptie komt, kon Haverkamp niet zeggen. Wel zijn er al zo’n honderd aanmeldingen binnen van leden, oud-leden, sponsoren en andere genodigden. ”We spelen op die dag weer een thuisronde in de Duurswoldhal. Vanaf 16.30 uur, als het eerste herenteam zijn partij afslaat, zullen de eerste gasten wel binnendruppelen.

Als Dames 1 dan om 18.30 uur aan hun duel begint, zitten de tribunes ongetwijfeld vol. Dan gaat er ook een heuse DJ spelen tijdens de wedstrijd, zoals dat ook in de Eredivisie gebeurt.” De receptie in de kantine start om 21.00 uur. ”Tijdens de feestelijke samenkomst is er gelegenheid om bij te praten met (oud)leden en felicitaties uit te delen. We gaan gezellig borrelen, oude anekdotes ophalen en er is een presentatie van de verzamelde foto’s uit een halve eeuw clubgeschiedenis.”

Op zaterdag 9 juni vindt in de Duurswoldhal een grote feestdag plaats ter ere van het 50-jarig bestaan van de volleybalclub. ”In de ochtend is er dan een programma voor de jeugd en ’s middags voor de senioren. ’s Avonds zal er een gerenommeerde band optreden in de sporthal. Welke band dat is houden we nog even geheim tot aan de receptie op 27 januari. Daar onthullen we het programma,” aldus Haverkamp. Hij doet nog een oproep aan de lezers: ”Iedereen die onze club een warm hart toedraagt is welkom.” Aanmelden kan via [email protected]