Feestelijke opening Geologisch & Archeologisch Streekmuseum tijdens Open Monumentendag

Laatste nieuws

Op zaterdag 12 september vond de Open Monumentendag plaats. Het thema was dit jaar ”Kunst & Ambacht”. Janny Bolhuis, voorzitter van de Werkgroep Monumenten van de Stichting Cultureel Slochteren, opende de Open Monumentendag in onze gemeente in de bomvolle feestzaal van restaurant ”De 3-Sprong”, gevolgd door een inspirerende lezing van bouwhistoricus Jan Battjes. Na de koffie en het gebak liep het gezelschap naar het Geologisch en Archeologisch Streekmuseum, gevestigd aan Padje 1 in Slochteren. Na de herbouw van de historische boerderij van Paul en Martha Thijssen werd het museum op deze dag geopend door burgemeester Geert-Jan ten Brink.

Het museum herbergt unieke zwerfstenen, die tijdens de laatste ijstijd vanuit Scandinavië naar deze regio zijn gestuwd. De stenen zijn afkomstig uit de collectie van Kees Hartenhof, de oorspronkelijke bewoner van de boerderij. Een andere collectie die Kees Hartenhof heeft verzameld zijn stenen voorwerpen die door de vroegere bewoners in deze streek werden gebruikt als gereedschap. Ook deze zijn tentoongesteld. In zijn speech roemde Ten Brink de passie waarmee het echtpaar Thijssen hun missie voltooiden om de erfenis van Martha’s vader een nieuwe plek te geven. ”Slochteren kan trots zijn op deze bewaarders van ons cultureel erfgoed.” De oude klompen van boer Hartenhof, die Ten Brink bij een eerder bezoek in 2012 als cadeau had meegekregen, schonk hij weer terug aan het museum. ”Die horen hier thuis.” Nadat de burgemeester het museum officieel als geopend had verklaard, konden de vele belangstellenden zich eindelijk vergapen aan de prachtige collectie.

Vanaf 11.00 uur waren alle monumenten in de gemeente Slochteren voor het publiek geopend. Bij de ”Fraeylema Molen” aan de Groenedijk namen vele bezoekers even een kijkje. Altijd al eens een politiepet willen passen? Daarvoor kon men terecht bij het Politiepetten Museum aan de Zuiderweg in Slochteren. De Hervormde kerk in Siddeburen staat in de steigers, maar dat deerde de bezoekers niet. Velen kwamen even een kijkje nemen. Bij de Haanssluis in de Haansvaart in Hellum werden de hele dag demonstraties ’schutten’ gegeven. Ook burgemeester Ten Brink en zijn vrouw kwamen daar een kijkje nemen. Zij ontmoetten daar een paar Zweden en samen voeren ze door de sluis. De Zweden Hàkan en Yvonne Petersson stuurden de burgemeester ’s avonds de volgende reactie: ”Dear G.J. ten Brink, Thank you for letting us take part in the Monumenten Dag. It was very interesting to see the channeling from the boat. People are often asking us, why we are doing these long biketours and the answer is always that so many things happen along the way, like it did today”. Meer foto’s van de Open Monumentendag vindt u hier.

Latest Posts

Aanbevolen