Aan de oevers van het Schildmeer wordt vrijdag het startsein gegeven voor de achtste editie van Art Carnivale. De symboliek van het getal ’8’ biedt dit jaar het thematische aanknopingspunt in de vormgeving en de mu­ziek- en theateruitvoeringen. Het traditioneel gezellige en ge­moe­delijke familiefestival belooft wederom een spektakel te worden.

Het jaarlijkse kunst- en cultuurfestival strijkt ook deze zomer neer in het strandpark bij het Schildmeer in Steendam. Vanaf vrijdagmiddag kunnen bezoekers genieten van muziek, dans, theater en allerhande workshops voor jong en oud. ”Vernieuwing en het experiment worden hierbij niet geschuwd. Alles draait om genieten, beleven en de gelegenheid om ’even anders te zijn’,” zeggen bestuursleden Will Meeder en Henk Bleker van de organiserende Stichting De Draad. ”Er is ook dit jaar weer een enorme variatie aan kunst en interculturele beleving waar jong en oud actief aan kunnen deelnemen. Art Carnivale is daarom ook een meerdaags bezoek waard.”

Tegelijkertijd met Art Carnivale wordt ook het startschot gegeven van de Schildweek. Het huwelijk tussen de twee evenementen bleek een schot in de roos. Zeven jaar geleden besloten de organisaties om samen op te trekken. Nu zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden. Stichting De Draad organiseerde Art Carnivale in 2009 voor het eerst; toen nog op vijf locaties in de gemeente. Het muziek-, dans- en theaterfestival wilde aanvankelijk elk jaar naar een andere plaats. ”Een jaar later zijn we echter neergestreken op het strand bij het Schildmeer. Met de zeilers op de achtergrond bleek dit een fantastische plek,” zegt Meeder. ”De Schildweek was in die tijd niet meer het grote zeilfestijn van weleer. Door onze evenementen te combineren konden we elkaar versterken, zo was het idee.” Het concept sloeg aan. Bleker: ”Dus zijn we gebleven. Ieder jaar krijgen we meer en meer bezoekers.”

De thematiek wordt ook deze editie creatief geïnspireerd door de jaargang; dit jaar is het de 8e keer dat Art Carnivale de tenten opslaat, het getal van oneindigheid. ”Oftewel, ga mee naar de sterren en daar voorbij,” lachen de bestuursleden in koor. ”Na het succes van vorig jaar is het Magical Dustmen Vaudeville Theatre wederom van de partij. ”Dat is eigenlijk een volwaardig festival in een festival,” stelt Meeder. Op de heuvel zal Moeke’s Tent een open podium bieden. De creatieve kunst- en streekproductenmarkt biedt nog meer diversiteit dan in andere jaren en op het gehele terrein zijn unieke objecten en kunstwerken te bewonderen. Op zaterdagavond kunnen de bezoekers aan het strand na zonsondergang genieten van een wervelende show….. Bleker: ”Wat die inhoudt, blijft nog even geheim.” Het festival wil traditioneel toegankelijk zijn voor jong en oud. ”Daarom hebben we ook weer veel leuke dingen voor de kinderen: zien, ho­ren, doen en beleven, het kan allemaal. En de knikkerbaan is dit jaar nog langer…..”

Familiefestival Art Carnivale vindt plaats van vrijdag 22 juli tot en met zondag 24 juli. De toegang is gratis. Voor meer informatie over de activiteiten en het programma: www.artcarnivale.nl.