Het project ’New Follies op Fraeylema en Erfgoed­plein Slochteren’ is bijna voltooid. Vanaf dit voorjaar kunnen bezoekers van het park en het Erfgoedplein minimaal vijf jaar genieten van de tien kunstzinnige ge­bouwtjes. Om dit te vieren pakt Stichting Landgoed Fraeylema­borg op zaterdag 18 juni groots uit met een festival waarbij de follies tot leven komen door muziek en prachtige verhalen.

”Ter ere van de opening van ons project organiseren we die dag het Fraeylema Folly Festival,” zegt directeur Marjon Edzes van Stichting Landgoed Fraeylemaborg. ”De officiële opening van de follies vindt plaats op het Erfgoedplein. Het borgterrein en het park achter de Fraeylemaborg zal vervolgens veranderen in een heus festivalterrein.” Op het borgterrein wordt die dag tevens de Fraeylema Fair gehouden, waar standhouders uit de regio hun brocante, lekkernijen en planten aan de man kunnen brengen. Het hoofddeel van het festival bevindt zich verderop in het park. ”Hier komen de bezoekers in de wondere wereld van de New Follies,” aldus Edzes. Ronddwalen op het festivalterrein belooft volgens haar een ware ontdekkingsreis te worden voor jong en oud. ”Bij iedere folly is een andere activiteit. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar theater, luisteren naar muziek of je laten rondleiden door het park. Door enkele vertellers zullen bovendien de meest prachtige verhalen worden aangehaald.” Ook zullen tijdens het Folly Festival diverse activiteiten voor kinderen worden georganiseerd.

Follies zijn romantische bouwsels die in Engelse landschapsparken de belevingswaarde verhogen. De ontwerpwedstrijd ’New Follies op Fraeylema en Erfgoedplein Slochteren’ was met 74 inzendingen een groot succes te noemen. Een jury koos hieruit negen ontwerpen. De keuze voor het tiende ontwerp werd bepaald via een enquête op internet, waaraan bijna duizend mensen meededen. In het bos van de Fraeylemaborg zijn inmiddels acht creatieve en gevarieerde follies gerealiseerd.

De eerste zes merkwaardige bouwwerken zijn begin maart al opengesteld voor het publiek. Edzes: ”Wanneer nieuwsgierige bezoekers een kaartje kopen krijgen ze de sleutel mee, waarmee ze de follies kunnen betreden.” Op het nabijgelegen Erfgoedplein worden tevens twee follies gebouwd. Die zijn nog niet helemaal af. Edzes heeft er echter alle vertrouwen in dat die voor 18 juni zijn opgeleverd. ”Bij de reeds gebouwde folly zijn een aantal stenen losgeraakt, waardoor er nu tijdelijk hekken omheen zijn gezet. De laatste folly wordt momenteel in een werkplaats vervaardigd en binnenkort in zijn geheel op het Erfgoedplein geplaatst. Hieraan hoeft ter plekke niet meer worden gebouwd.”

Het Fraeylema Folly Festival vindt op zaterdag 18 juni plaats vanaf twaalf uur tot vijf uur ’s middags. De entree is gratis. De vertrekken van de Fraeylemaborg zijn tijdens het festival eveneens opengesteld voor een bezichtiging. Een oproep heeft Edzes nog wel: ”We kunnen nog een aantal standhouders gebruiken ter versterking van de Folly Fair. Tevens zijn we nog op zoek naar enkele (theater)acts en muziek- of andere verrassende optredens. Aanmelden kan via [email protected].