Fraeylemaborg weer geopend voor publiek

Laatste nieuws

Op Landgoed Fraeylemaborg kan iedereen deze zomer actief aan de slag. Een expositie bezoek kan worden gecombineerd met schilderen in het park, muziek maken of speurtochten. En omdat het landgoed maar liefst 23 hectare groot is, kan er makkelijk genoeg afstand van elkaar worden gehouden.

In het museum is er eenrichtingsverkeer en is er volop gelegenheid om de handen te ontsmetten. De toiletten worden zeer intensief schoongemaakt en bezoekers die dat willen kunnen het toilet zelf voor gebruik ook nog ontsmetten. Baliemedewerkers werken achter plexiglas schermen.

Om het Landgoed Fraeylemaborg te bezoeken moet er online een ticket worden gekocht. Dat kan via e-mail [email protected], tel. (0598) 421568 of via de website www.fraeylemaborg.nl. Door uw komst aan te kondigen kan het museum de bezoekersdrukte reguleren en kan uw bezoek veilig plaatsvinden. Het museum moet de adresgegevens van de bezoeker vragen en bewaren zodat de GGD kan achterhalen wie wellicht in contact is gekomen met iemand die met corona is besmet. Indien er ondanks de maatregelen toch een te grote rij ontstaat bij de ingang van de museumbalie in het Koetshuis dan zal de bezoekers worden gevraagd eerst een wandeling te maken in het park langs de follies en vervolgens een bezoek te brengen aan borg en exposities.

De Fraeylemaborg voldoet aan het protocol van de Nederlandse Museum Vereniging dat tot stand is gekomen in samenwerking met het RIVM.

Uitbreiding terras

Om op het terras voor de borg voldoende afstand te kunnen houden staan de tafels en stoelen nu over het hele voorplein. Voor het terras is reserveren niet nodig. Voor een plaatsje in restaurant de Boerderij moet wel gereserveerd worden.

Schilderen met kalkverf

Er kan deze zomer worden geschilderd in het park en in de follies. In de museumwinkel kan schilderkarton en kalkverf worden gehaald. Er staan schildersezels en bolderwagens die meegenomen kunnen worden naar een mooi plekje in het park, bijvoorbeeld bij de Hooge Berg, bij de Slangenvijver of in de Engelse Tuin. De verf wordt aangemaakt met water en zo kan er een prachtig milieuvriendelijk kunstwerk worden gemaakt.

Restauratie van de borg

De restauratie van de borg is nog niet klaar. Door de coronacrisis zijn de werkzaamheden uitgelopen. Elke week zullen er delen van de borg gereed zijn en zodra die kamers weer zijn ingericht gaan ze open voor publiek. Door de plaatsing van een extra trap vanaf de zolderverdieping kan de borg binnenkort via eenrichtingsverkeer worden bekeken. De nieuwe app van de Fraeylemaborg geeft achtergrondinformatie, downloaden in de appstores, zoeken op Fraeylemaborg. Ook kunnen bezoekers een iPad van de borg lenen om de app te kunnen gebruiken. Deze iPads worden voor gebruik ontsmet en dat geldt ook voor de apparaten van de audiotour.

Muziek

Zin in het maken van muziek? De muziektuin, ontworpen door de mensen van Stichting de Olle Bongerd, staat opgesteld in het park. De hoofdmoot van de instrumenten bestaat uit slagwerk, dus neem vooral gitaar, viool of trompet mee om een mooi orkest te kunnen vormen.

Sprokkelen

In het park is een sprokkeltocht uitgezet. Deze is beschikbaar in de museumwinkel. Ga speuren naar de verborgen kluisjes in het park en voer de opdrachten uit.

Naar de molen

Er is een wandeling uitgezet naar de Fraeylemamolen aan de Groenedijk. Voor de kinderen is er een puzzeltocht naar die molen. Beide boekjes zijn verkrijgbaar in de museumwinkel.

Wandelen

Wandelen in het park van de Fraeylemaborg is gratis en dat blijft ook zo. Wilt u de Fraeylemaborg steunen, want ook voor de borg is de coronacrisis zwaar, koop dan op de site een doneerkaartje voor het park. Dat kaartje geeft u ook het recht om de follies van binnen te bekijken waar grote foto’s een beeld geven van de bewoonde periode van de borg. Een doneerkaartje kost 3 euro.

Exposities

Om bezoekers toch nog een kans te geven zijn de huidige tentoonstellingen in het Koetshuis, ”Scherven brengen geluk” en ”75 jaar vrijheid”, verlengd tot en met 14 juni.

Vanaf 20 juni tot en met 18 oktober zijn de indrukwekkende portretten te zien van Svetlana Tartakowska. Haar mysterieuze schilderijen zijn deels geïnspireerd door de interieurs van de borg. Deze kunstenares nam eerder deel aan ”Sterren op het doek”.

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30
1500+ abonnees