Geruisloos einde gemeente Slochteren traditionele jaarwisseling

550

Hoewel onze oude vertrouwde gemeente tijdens de jaarwisseling na bijna twee eeuwen opgaat in de herindelingsgemeente Midden-Groningen, zijn er geen activiteiten die daar tijdens Oud & Nieuw bij stil staan.

Na alle aandacht en festiviteiten rondom de herindeling van Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde per 1 januari 2018, is er geen officiële aangelegenheid op het moment dat de gemeenten écht samengaan. Ook de organisaties van de Oud & Nieuw festiviteiten in de dorpen besteden er geen aandacht aan. In de Woldstreek vinden zoals ieder jaar wel weer kloksmeeractiviteiten plaats, al ziet het programma in Siddeburen er deze keer wat anders uit, wegens het ontbreken van een tent.

Vanwege de stijgende kosten heeft de organisatie hier besloten om het programma in jeugdsoos ”De Schans” te vieren. Net als in Schildwolde wordt de traditie van het klokluiden, dat plaatsvindt van oudejaarsavond om 20.00 uur tot nieuwjaarsmorgen om 08.00 uur, onverminderd doorgezet. Ook in Hellum wordt vastgehouden aan de traditie van kloksmeer. Hier luidt men de klok van de Nederlands Hervormde Kerk, vanwege de oude klok van hout, enkel tussen 23.45 uur oudejaarsavond en 02.00 uur nieuwjaarsmorgen.

Kloksmeer, ook wel Sint-Thomas­luiden genoemd, is van heidense oorsprong en gaat terug naar het denkbeeld dat er bij de jaarwisseling boze geesten rondwaren die in het nieuwe jaar het land en het vee onvruchtbaar kunnen maken. Om de geesten te verdrijven wordt het nieuwe jaar met knallend vuurwerk ingeluid. In Siddeburen en Schildwolde wordt daarnaast de klok van de plaatselijke toren twaalf uur lang onafgebroken geluid.

Direct na het laatste woord in de kerkdienst op oudejaarsavond, begint het klokluiden. Het is bij de traditie ook gebruikelijk om de klokkenluiders nieuwjaarswensen te brengen. Hierbij wordt een glas zonder voet aangeboden met alcoholische inhoud ter smering van het luiden. De bezoeker kan dan namelijk uitgenodigd worden het klokkentouw even over te nemen.

Het is dan wel zaak ervoor te zorgen dat de regelmaat van het luiden niet verstoord wordt, want dat brengt ongeluk (er is nog een andere bedenking, maar die wordt geheim gehouden). Op Oudejaarsdag wordt door het Kloksmeer­comité geld opgehaald om de klok te smeren. Het geld dat dan nog overblijft wordt geschonken aan een plaatselijk of regionaal goed doel. Omdat Oudejaarsdag dit jaar op een zondag valt, wordt in de drie genoemde dorpen de kloksmeer dit jaar gelopen op zaterdag 30 december!

Rond de jaarwisseling zijn er diverse activiteiten in onze regio. Jeugdsoos ”De Schans” in Siddeburen opent vrijdag 29 december haar deuren voor een gezellige avond met Kleintje Oud & Nieuw met DJ Tonko. De jeugdsoos is op 31 december vanaf 20.30 uur open om gezamenlijk Oud & Nieuw te vieren. In dorpshuis Tonegido in Hellum vindt tijdens de jaarwisseling vanaf 00.30 uur een 80’s en 90’s party plaats. De feestelijke avond zal begeleid worden door DJ Maurice.

De festiviteiten in de feesttent in Schildwolde zijn al een paar dagen aan de gang. Vanavond wordt er vanaf 20.00 uur een bingo-avond georganiseerd en morgen, vrijdag 29 december, is er klaverjassen en sjoelen en zaterdag 30 december Kleintje Oud & Nieuw. Op sportpark ”Onder de Juffer” kunnen liefhebbers in het nieuwe jaar om 00.45 uur getuige zijn van een grote vuurwerkshow.

Vanaf 01.00 uur is de tent in Schildwolde geopend voor de viering van het nieuwe jaar. Ook Pand404 in Harkstede is die nacht geopend voor het publiek en wel vanaf 01.00 uur, voor een feestelijke samenkomst voor jong en oud. De medewerkers van ’t Bokkeblad wensen u een gezellige jaarwisseling en alvast ’veul haail en zegen’ voor 2018.