spot_img

’Geschiedenis op straat’ voor kinderen in Noordbroek

Laatste nieuws

Een straat vernoemd naar een verzetsheld of een stolpersteine met daarop de naam van omgebrachte Joodse inwoners: het zijn dingen die je dagelijks kunt tegenkomen in Noordbroek. Weten kinderen ook dat in hun omgeving van alles te vinden is over de Tweede Wereldoorlog? Om hier meer over te vertellen ging Chris Scholtens, eigenaar van Museum ’40-’45 in Kolham, vrijdag 28 mei met groep 8 van de Inspecteur Amerikaschool op pad.

”We gingen onder andere naar de plek waar een vliegtuig is neergestort, dat is om de hoek bij de school. Eén man heeft dit overleefd en uit zijn brieven weet ik zijn verhaal.” Chris Scholtens vertelt de klas over de Spitfire die in de Hoofdstraat is neergestort ter hoogte van huisnummer 82.

Ter illustratie toont hij restanten van een ander neergehaald vliegtuig. Ook achter de straat vernoemd naar verzetsheld Nanno Mulder gaat een heel verhaal schuil. ”Hij is verraden door boeren uit de buurt. Dat soort dingen gebeurden in de oorlog.”

Robert Zomerman, leerkracht van de groep, was blij met de interessante gastles. ”Op vragen van Chris Scholtens wisten een aantal kinderen al het een en ander te vertellen. Dat komt ook, omdat ze er dichtbij wonen of door verhalen van familie. Het verhaal van het vliegtuig was bij velen bekend, maar maakte toch veel indruk.

Dat er dan brokstukken van een neergestort vliegtuig te zien waren deed ook veel met hen. Het boek waar Chris iets uit voorlas ligt bij ons in de bibliotheek en twee van de kinderen vertelden dat ze daar al wel eens een stukje uit hadden gelezen.”

De dorpswandeling langs sporen van de Tweede Wereldoorlog vond plaats in het kader van het project ’Plekken van herinnering’ van Ontdek Midden-Groningen. Voor dit project is een kaart gemaakt waarop zoveel mogelijk locaties in Midden-Groningen staan die met de oorlog te maken hebben. Er staan onder andere monumenten op en de spoorlijn waarover de Joden werden afgevoerd.

Chris Scholtens heeft veel informatie aangeleverd voor de kaart. ”Ik verzamel alles wat met de oorlog in dit gebied te maken heeft. Tijdens de wandeling liet ik ook dingen zien, zoals de rugzak van iemand uit Noordbroek die door de oorlog de hele wereld over is gereisd, een jodenster, foto’s en krantjes uit het verzet. Kinderen weten wel dingen over de oorlog, maar vaak blijft het bij algemene kennis. Door die spullen en de verhalen merken ze dat de oorlog zich ook heel dichtbij heeft afgespeeld en dat maakt indruk.”

Kijk voor meer informatie over dit project op de site www.ontdekmiddengroningen.nl/plekkenvanherinnering.

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30