Bij een bezoek op zaterdag 10 februari aan het Joods monument op het voormalig terrein van Groot-Bronswijk in Wagenborgen heeft de schenker van de ’menora’ – zevenarmige kandelaar – de heer Eli de Leeuwe, met groot verdriet moeten constateren dat zijn geschonken geschenk is verdwenen. Hij was naar het monument gekomen om de kandelaar mee te nemen voor een schoonmaakbeurt.

Zeer ontdaan kwam de heer De Leeuwe dit voor hem verschrikkelijke voorval melden bij de Commissie Herdenking. ”Respectloos, die doet dit. Men begrijpt niet dat een Joods gedenkteken gezien wordt vanuit onze traditie als een ’graf’, de vermoordde Joden in de Tweede Wereldoorlog hebben geen graf. Dit is voor mij en mijn vrouw de plek om alle omgekomen Joden, waaronder mijn eigen familie, te gedenken.

En alles wat aan de voet van zo’n monument wordt geplaatst of neergelegd, daar blijf je vanaf,” aldus een geëmotioneerde De Leeuwe. Hij hoopt op een wonder dat de verdwenen ’menora’ terugkomt op de plaats waar het thuis hoort. Hij overweegt dan ook aangifte te doen bij de politie wanneer dit niet op korte termijn gebeurt.

De Commissie Herdenking heeft helaas ook moeten constateren dat het park wordt gebruikt als hondentoilet en doen dan ook een welgemeende oproep: ”Dat de hondenbezitters eens goed gaan nadenken waar ze mee bezig zijn en dat ze beseffen dat hun honden een ’begraafplaats’ vervuilen.” De commissie is bijzonder getroffen wat het verdwijnen van de ’menora’ met de fam. de Leeuwe heeft gedaan en steunt hen vanzelfsprekend.