Vrijdag 1 december werd er in “De Boerderij” afscheid genomen van de gemeente Slochteren. Tijdens het avondvullende programma werd het boekje ‘Grensgevallen’, geschreven door Karla Ubels en Jan Duker gepresenteerd en aangeboden aan wethouder Anja Woortman. Er werd teruggeblikt op de geschiedenis van de gemeente Slochteren met medewerking van ‘Rondom Piccardt’, een vertelproject dat draait om het turbulente leven van Henric Piccardt, waarin de geschiedenis van Slochteren op een aansprekende manier verteld wordt.

Buiten de historische figuren werd er ook teruggeblikt door het vertonen van de documentaire ‘De geschiedenis vertelt’ van Marleen Godlieb uit Harkstede. In de documentaire blikken bewoners van de gemeenten Slochteren, Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde terug op het verleden en kijken ze vooruit naar de nieuwe gemeente Midden-Groningen. De documentaire ‘De geschiedenis vertelt’ wordt tweede kerstdag vertoont op TV Noord.

Ook was er een dankwoord van wethouder Jan Jakob Boersma voor alle vrijwilligers van diverse platforms en commissies, die zich jarenlang hebben ingezet voor het wel en wee van de inwoners van de gemeente Slochteren. De avond werd vakkundig aan elkaar gepraat en gezongen door het muzikale trio The Full Minties. Het slotwoord was voor burgemeester Rein Munniksma, die eerder de avond ook al had geopend. Het boekje ‘Grensgevallen’ is voor inwoners van de gemeente Slochteren gratis af te halen met de bon elders in deze krant.