Beretrots zijn ze, het ondernemersechtpaar Freek en Janine van der Wal. ”Moet je eens kijken hoeveel auto’s er staan en hoeveel mensen er rondliepen met volle karretjes.” Het is zaterdag 18 april. Het lentezonnetje schijnt. Het tuinseizoen is geopend.

Vier jaar geleden gaf niemand nog een stuiver voor het tuincentrum aan de Damsterweg 22a in Siddeburen. Sinds 1960 had de familie Kamminga op deze plek hun zelfgekweekte groen verkocht, maar de kas was vervallen en de klandizie verdwenen. ”Wij hadden geloof in deze plek en hebben het tuincentrum in januari 2012 overgenomen.” Niet zonder succes. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een gevestigde orde in Siddeburen en omgeving. ”In januari hebben we onze derde kas geopend. Drie jaar geleden hadden we één persoon in dienst, nu hebben we tien werknemers,” aldus Freek van der Wal. Groencentrum Freek van der Wal wil een compleet assortiment aanbieden voor de tuin. ”Wij hebben geen schappen vol met waxinelichtjes en we vegen ook niet zes keer per dag de vloer aan. Die showbusiness past niet bij ons.”

Door het succes is het bedrijf nu al uit zijn jasje gegroeid. ”Op Paasmaandag stonden er tot op 200 meter auto’s in de berm van de Damsterweg. We zijn dus druk bezig om extra parkeerruimte te creëren, waardoor we de overlast voor de omwonenden beperken.” Ook het assortiment wordt uitgebreid. ”We willen de klanten in ieder jaargetijde bedienen. Zo krijgen we onder andere nog een bloemenwinkel en een kamerplanten­afdeling. We willen het groenste tuincentrum van de gemeente zijn.”