Grote drukte aan de boorden van het Schildmeer

0
990

Sinds vrijdagavond 19 juli jl. is het een drukte van belang aan de boorden van het Schildmeer. Om 17.30 uur opende burgemeester Adriaan Hoogendoorn de elfde editie van ‘Art Carnivale’. Het festival is één van de meest opvallende ‘voel-je-goed’ festivals; een kunstzinnig familiefestival voor iedereen en alle leeftijden. Voor de tiende keer werd het festival gelijktijdig gehouden met het openingsweekend van de Schildweek.

Door elk jaar weer een verrassend programma samen te stellen kon er ook tijdens deze editie weer volop worden genoten van al het moois dat er van vrijdag tot en met zondag voorbij kwam. Wat begon als een expressie van kunst, hobby en levensstijl van een opvallende club samenwerkende creatievelingen, bekend als Stichting De Draad, is inmiddels uitgegroeid tot een regionaal feest van herkenning voor een steeds grotere groep en vaak even bijzondere bezoekers.

Een steenworp verderop werd om 19.15 uur de 74e Schildweek geopend, ook door burgemeester Hoogendoorn, door middel van het luiden van de scheepsbel. Klaas Kreuijer werd gekozen als vrijwilliger van het jaar. Hij zet zich al jaren in voor de vereniging en dat werd beloond met deze eretitel.

Na de opening van de Schildweek gingen sponsoren en genodigden het water op voor de prominenten race. Het begin van de race werd bemoeilijkt doordat er weinig wind was. Martine Beks van de Beks Groep uit Ten Boer won de prominenten race. Deze wedstrijd wordt jaarlijks gezeild door sponsoren en bestuurders van gemeenten of provincie.

Dit jaar kwamen de Windsurfers LT voor het eerst aan de start van de Schildweek. Met de kleurige zeilen van de surfers gaf dat mooie plaatjes op het water. Zaterdag om 12.00 uur ging de eerste wedstrijd van start met de windsurfers als eerste klasse. Gevolgd door de 16m2 klasse en een grote groep met Laser zeilers, verdeeld over drie types (standaard, Radiaal en de 4.7).

Na de Lasers gingen de Schakel, Splash, Flits en Optimist klassen van start. Met het dreigende onweer besloot de wedstrijdleiding de eerste wedstrijd kort te houden en dit was een goede beslissing. Op het moment dat de zeilers en de surfers aan de kant waren kwam er een dikke regenbui over. Na deze bui is de tweede geplande wedstrijd gevaren onder prachtige omstandigheden.

In de 16m2 klasse gingen Jeroen de Groot en Demi Jansen als een speer van start en gingen als eerste over de finish, gevolgd door Theo Dik en Daniël Folkersma en Jaap & Janniek Jongsma. In de Windsurfers LT was Martijn Vos heer en meester op de zaterdag met twee eerste plaatsen. In de Laser standaard streden Marcel Vos en Harry Laan om het dagsucces. Dit werd in het voordeel van Harry Laan beslist, die de tweede wedstrijd wist te winnen.

Zondagmorgen om 11.00 uur ging de erste wedstrijd van start onder prachtige zeilomstandigheden. Er stond een windkracht 5 uit westelijke richting. In de 16m2 zeilden Erik Groeneveld en Elise Gruber naar het dagsucces, gevolgd door Jaap & Janniek Jongsma als tweede en Jeroen de Groot en Demi Jansen als derde.

In de Laser radiaal bleek David van den Heuvel heer en meester tijdens het weekend. In de wedstrijden scoorde hij vier eerste plaatsen, op plaats twee gevolgd door Lucie Voogd. Bij de Flits A domineerden het duo Christiaan Koek en Tjalling Bijlsma, gevolgd door Jeanet Engelsma en Anouk Vissia en als derde koppel Judith Jasper en Tamar Zijlstra. Bij de Optimist C klasse staat Kevin de Wit eerste na drie wedstrijden, gevolgd door Anyk Zuidinga en Veerle Visscher.

De laatste zeilwedstrijden van de 74e Schildweek staan morgen op het programma, waarna aan het eind van de middag de prijsuitreiking zal plaatsvinden.