Op de dag dat in Groningen Bom­men Berend werd gevierd (dinsdag 28 augustus) bezochten 45 internationale bachelor en master studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) Harkstede om kennis te maken met het lokale culturele erfgoed en met Cosis, een stichting die zich inzet voor mensen met verstandelijke en/of psychische beperkingen. Doel van dit bezoek was internationale studenten niet alleen kennis te laten maken met de stad Groningen, maar ook met de bezienswaardigheden op het platteland en die ervaringen vervolgens, na terugkeer in eigen land, te delen.

Sinds een groot aantal jaren is het mogelijk om overal ter wereld te studeren met erkenning van een diploma. Om dit te faciliteren en te stimuleren is indertijd het internationale Erasmus Student Network (ESN) opgericht, die een Groningse tak heeft en nauw gelieerd is aan de RUG. Op initiatief van de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen (MSMOG) en in nauwe samenwerking met ESN, enige mensen van het Rondje Harkstede en van Cosis is een programma opgesteld voor bezoeken aan enige culturele locaties en aan Cosis, dat gevestigd is bij het hertenkamp in Harkstede.

Het gezelschap kwam met 6 ESN begeleiders op de fiets vanuit Groningen via een sight seeing route, waarbij onderweg ook het landschap werd bewonderd. Sommige studenten hadden 10 jaar geleden voor het laatst gefietst, terwijl anderen een beetje fietservaring hadden. Fietsen was dus een hele belevenis. Na aankomst in de Graankorrel werd de groep, na enkele inleidende woorden door de voorzitter van de MSMOG, in 4 groepen van 12-13 personen verdeeld. Vervolgens werden in een rotatieschema de historische monumentale kerk, Stel’s Meulen (eigendom van de MSMOG), de historische begraafplaats in Scharmer en Cosis, bezocht. Op alle bezochte plaatsen vond uitleg in het Engels plaats.

De middag werd in de Graankorrel afgesloten. Dit pilotbezoek werd, zowel door de studenten als de organisatie, als zeer positief ervaren. Afgesproken is dat er een vervolg zal plaatsvinden. Sommige studenten informeerden zelfs naar de reguliere openingstijden van het culturele erfgoed om nog eens terug te keren. Harkstede moet er dus rekening mee houden dat in de toekomst vaker groepen buitenlandse studenten door het dorp zullen fietsen.