Voorpagina Siddeburen Historische Vereniging ”Bie t Schildt” geeft boek over WOII...

Historische Vereniging ”Bie t Schildt” geeft boek over WOII uit

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat ook Noord-Neder­land werd bevrijd. Inmiddels zijn we drie generaties verder. Als de ooggetuigen er niet meer zijn, vervliegen de herinneringen aan de donkere periode 1940-1945.

De Historische Vereniging ”Bie t Schildt” heeft gemeend hier aandacht aan te moeten besteden.

Aan de oproep om verhalen, foto’s en ander materiaal beschikbaar te stellen, is massaal gehoor gegeven. Hiermee is de redactie, An Wilde­man, Riet van Eerden, Johan Steenhuizen en Alie Wiegman, hard aan de slag gegaan. En met succes! Ondanks de coronacrisis is het gelukt om een bijzonder boek te maken: ’Ooggetuigen 1940-1945 Bezetting en bevrijding in woord en beeld’. Met een subsidie van de gemeente Midden-Groningen werd de uitgave mogelijk gemaakt.

In het boek wordt de lezer aan de hand van vertellingen van ooggetuigen, overleveringen en interviews meegenomen naar de oorlogsjaren 1940-1945 in Siddeburen en de dorpen eromheen. De veelal nieuwe verhalen, ruim 30 stuks, geven vanuit een persoonlijke invalshoek een goed beeld van wat de Duitse bezetting voor de inwoners heeft betekend.

Hun herinneringen gaan terug naar schaarste aan spullen, de hongerkinderen uit het westen, de verplichte tewerkstelling van mannen voor de Duitse oorlogsmachinerie.

De onderdrukking, het verzet en de represailles van de Duitsers. De volle schuilkelders, de angst voor bommen en de vernielingen.

De Jodenvervolging

Ook in Hellum, Siddeburen en omgeving worden Joodse dorps­genoten weggevoerd. De achtergebleven familieleden vinden een onderduikadres in de buurt. Door een anonieme brief worden meer dan twintig mannen, vrouwen en kinderen verraden, met de dood als gevolg. Ook een onderduikgever overleeft de oorlog niet.

Als de bevrijding in zicht is komt er nog een angstaanjagend slotoffensief van de Duitsers, dat veel slachtoffers in Siddeburen, maar vooral in Wagenborgen eist. En dan is eindelijk de bevrijding daar! Dankbaar dat die vreselijke oorlog achter de rug is. De blik gaat naar voren en er wordt weinig meer over gepraat.

Totdat 75 jaren later de verhalen weer naar boven komen en aan het papier worden toevertrouwd. Met trots heeft de Historische Vereniging ”Bie t Schildt” haar leden het boek inmiddels aangeboden. Te­vens is het boek in losse verkoop verkrijgbaar bij  Petra’s Warenhuis in Siddeburen en bij het Stenenmuseum van de familie Thijssen, Padje 1 in Slochteren.

Een mooi boek met aangrijpende verhalen en interviews. Een historisch document. Ook voor degenen die de oorlogsperiode niet hebben meegemaakt.

Als de omstandigheden dat weer toelaten, vindt de officiële presentatie van het boek op een later moment plaats.

Laatste nieuws

Overdracht kerk en verenigingsgebouw in Kolham naar SOGK

Op vrijdag 20 november jl. was het zover. Na een periode van voorbereiden droeg de Protestantse Gemeente...

Harkstede in rep en roer in Sinterklaastijd

Het mysterie van de gestolen chocoladeletters van Sinterklaas heeft Harkstede een week lang in de ban gehouden....

’Boombommetjes’ uitgedeeld in Voedselpark Slochteren

De afgelopen twee jaar legden ‘The Pollinators’ bij Amsterdam en Rotterdam in festivalsetting samen met de bezoekers...

Misschien vindt u dit ook wel leukGERELATEERD
Aanbevolen voor u