Rond de kerk van Harkstede waren kinderen donderdag 11 mei druk in de weer met pen en papier. Zij gingen bakstenen opmeten, tekenden deuren na en tuurden naar de top van de toren van de kerk. Wat staat daar op? Een haan? Een kruis? Iets anders? En toen stonden ze ineens oog in oog met orgelbouwer Arp Schnitger of meester metselaar Henric Coeur, die ’even’ uit hun eigen tijd zijn overgekomen om een inkijkje te geven in het leven in het Slochteren van rond 1700. De kinderen van groep 5 van OBS De Springplank uit Siddeburen hebben op school nog niet veel van het vak geschiedenis gehad. Hoe leuk is het dan wanneer vreemd geklede mensen in geuren en kleuren komen vertellen wat er driehonderd jaar geleden is gebeurd in de omgeving? Dat is bijzonder interessant, soms droevig en af en toe zelfs confronterend. Het roept nieuwe vragen op, zoals: moesten kinderen vroeger werken? En kregen ze daar soms maar één cent voor?

De ontmoeting tussen spelers en kinderen is zorgvuldig voorbereid. Leerkrachten maken daarbij gebruik van voor dit doel ontwikkeld lesmateriaal. De kinderen nodigen de bezoekers uit en bedenken vragen die ze graag willen stellen. Tijdens het bezoek verwerken de historische personages de antwoorden in hun verhaal. Maar er is ook ruimte voor spontane vragen van de kinderen: weet meneer Schnitger echt niet wat een televisie is; en waarom heeft meester metselaar Coeur geen tanden meer?

Het educatieve project ’Bezoek uit 1700’ is voor het schooljaar 2017-2018 opgenomen in het aanbod: ’Erfgoedschatten van Slochteren’. Alle basisscholen van de gemeente kunnen zich daarvoor inschrijven. Zeven personages, familieleden, personeel, ambachtslieden en arbeiders, vertellen in 18e eeuws kostuum over hun eigen leven en dat van Henric Piccardt (1636-1712). Een ontmoeting met steeds één of twee figuren kan in de klas plaatsvinden, maar desgewenst ook op een bijzondere locatie (bijvoorbeeld de kerk van Harkstede). Ieder personage heeft een ander verhaal en alle verhalen samen geven een goed beeld over hoe het vroeger was.