Huisarts Takens draagt praktijk over aan drie collega’s

Laatste nieuws

Op 1 april 2021 is officieel een einde gekomen aan Huisartsenpraktijk Takens in Siddeburen. Vanaf die datum wordt de praktijk overgenomen door zijn collega’s Sluijs uit Hellum, Rezelman uit Wagenborgen en Gerrits uit Woldendorp.

Na lang wikken en wegen hebben de 62-jarige huisarts Henk Takens en zijn vrouw besloten om te stoppen met hun huisartsenpraktijk in Siddeburen. Als voornaamste reden van het stoppen met zijn praktijk noemt Takens de verantwoording voor een praktijk, maar vooral de hele organisatie eromheen en de invloed van de regelgeving.

Maar als huisarts stopt Takens voorlopig nog niet. De liefde voor het vak is nog steeds volop aanwezig en daarom zal Takens voorlopig twee dagen per week als huisarts werkzaam blijven in de huisartsenpraktijk in het MFC Siddebu­ren, waar de praktijk sinds het voorjaar van 2020 is gevestigd.

Op 1 september 1990 nam Henk Takens de huisartsenpraktijk met apotheek aan de Hoofd­weg 91 in Siddeburen over van dr. Gerritsen. Omdat er in die tijd, in tegenstelling met het heden, een overschot aan huisartsen was, moest Takens destijds solliciteren om de praktijk van Gerritsen te kunnen overnemen, hetgeen hem dus is gelukt.  Voordat Takens naar Siddeburen kwam, deed hij als jonge huisarts diverse waarnemingen door het hele land.

Tot 2001 was de praktijk een relatieve kleine praktijk voor wat betreft het aantal patiënten. In dat jaar kreeg Takens de kans om de praktijk in Nieuwolda over te nemen en heeft dat met beide handen aangegrepen. Per 1 april neemt Takens afscheid van de patiënten uit Nieuwolda en omgeving.

Takens is vooral blij dat hij zijn opvolging goed heeft kunnen regelen voor zijn patiënten. Zij zijn middels een brief op de hoogte gesteld van de aanstaande praktijkwisseling. De patiënten uit Siddeburen gaan over naar dokterspraktijk Sluijs, die ook de praktijk in het MFC overneemt van Takens.

De patiënten uit Nieuwolda gaan voortaan naar dokterspraktijk Gerrits in Woldendorp en de patiënten uit het tussengebied gaan voortaan naar huisarts Rezelman in Wagenborgen. De patiënten hebben grotendeels positief gereageerd op de veranderingen, want Takens heeft inmiddels vele leuke en lieve reacties ontvangen.

Ook voor zijn personeel is alles prima geregeld. Bij Takens zijn maar liefst 3 doktersassistenten, 3 apothekersassistenten, 2 praktijkondersteuners, 1 verpleegkundige en 2 huisartsen werkzaam. Zij blijven allen ook in de nieuwe situatie verbonden aan de praktijk in het MFC aan de Oudeweg.

Volgens Takens is er veel veranderd in de huisartsenzorg in al die jaren: ”De zorg is ingewikkelder geworden, het werk is intensiever geworden en de kennis van de gezondheidszorg is groter geworden.  Ook door de verschuiving van de tweedelijnszorg naar de huisartsen nam de werkdruk toe.

Waar ik in de eerste jaren de hele organisatie en administratie samen met vrouw nog kon doen, is het nu ondenkbaar om een praktijk te runnen zonder ondersteunend personeel en meewerkende partner. Ik heb bijvoorbeeld nu een praktijkondersteuner, die zich voornamelijk alleen bezighoudt met patiënten met diabetes of een hoge bloeddruk. Ook de psychologische zorg is een onderdeel dat in toenemende mate meer aandacht van ons vraagt.”

Vanzelfsprekend heeft Takens vele plezierige en ernstige zaken meegemaakt. Bijzondere aandacht heeft Takens altijd gehad voor patiënten met de diagnose kanker. ”Bij deze patiënten heb ik altijd graag een rol gespeeld in de begeleiding in het gehele ziekteproces.

Ik vind het mijn rol om hen dan bij te staan in een zeer zware fase. En dan nog iets bijzonders: in de zomer van 1990 deed ik hier mijn eerste bevalling. Onlangs is deze man vader geworden van een zoon en die heb ik als laatste nieuwe patiënt mogen inschrijven in de praktijk. De kring is nu rond!

Voorts wil ik nog graag kwijt dat ik blij ben dat een voorziening als de onze nog in het dorp is, want mijn motto is en blijft: de zorg moet dicht bij mensen blijven!”

De komst van corona trok ook op Takens een zware wissel: ”Het heeft erg veel energie gekost om een veilige weg te vinden om met patiënten in contact en ze eventueel naar de praktijk te laten komen.”

Tot slot wil Takens nog graag kwijt dat hij de samenwerking met zijn collega-huisartsen, verenigd in ”de Slochter Kring” als zeer waardevol en prettig heeft ervaren. ”De collegialiteit hebben mijn vrouw en ik zeer gewaardeerd.”

Takens verwacht vanaf nu wat meer tijd te krijgen voor andere dingen, waar hij jarenlang te weinig aan toe kwam. Bezig zijn in zijn moestuin, samen met zijn vrouw wat vaker bij de kinderen langs en een museum of concert bezoeken staan hoog op het verlanglijstje. En een uurtje tennissen bij Tennisvereniging Siddeburen zal ook wat vaker mogelijk zijn.

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30