Op zondag 24 februari 2019 is het precies 100 jaar geleden dat de IJsclub ”Slochterbosch” werd opgericht in Slochteren. Reden voor het bestuur om eens flink uit te pakken met onder meer een receptie en het uitgeven van een jubileumboek. De festiviteiten rondom het jubileum worden zaterdag 9 februari a.s. gehouden.

Onder voorzitterschap van de toenmalige notaris P. Denijs werd de IJsclub ”Slochterbosch” op 24 februari 1919 opgericht. Al vanaf de oprichtingsdatum is de huidige locatie in het mooie dorpshart van Slochteren the place to be geweest waar je de meeste winters de schaatsen onder kon binden.

De lange geschiedenis van de ijsclub wordt grotendeels beschreven in het jubileumboek, waarvan het eerste exemplaar a.s. zaterdag uitgereikt zal worden: Secretaris Reinald Nijboer, die deel uitmaakte van de redactie, daarover: ”Hoewel de tijd erg kort was, we zijn pas in september begonnen, hebben we toch een prachtig boek met vele herinneringen kunnen maken. Ook de interesse voor het jubileumboek onder onze leden en oud-leden heeft ons verrast, want bij voorintekening zijn al zo’n 100 boeken verkocht.

Penningmeester Nanno Buitenkamp geeft graag een toelichting op de festiviteiten die a.s. zaterdag op de rol staan: ”We houden zaterdagmiddag een receptie voor onze leden en oud-leden. De receptie vindt plaats in de kantine aan de Boslaan en er zijn zowel binnen als buiten activiteiten gepland.

Er is een doorlopende diavoorstelling van zo’n 25 minuten en dweilorkest ’Brouk’n Bloazers’ uit Noordbroek zorgt voor de muzikale omlijsting. En we hopen natuurlijk dat het een soort reünie wordt, waar de leuke herinneringen aan de ijsbaan nog eens voorbij komen. Tot slot hebben we als bestuur besloten om alle bezoekers zaterdag een leuke herinnering mee te geven, een extra reden om langs te komen lijkt mij.”

Terugkijkend in de archieven van de 100-jarige ijsclub valt onder meer op dat veel leden langdurig in het bestuur zitting hebben gehad en dat het aantal bestuursleden altijd fors is geweest. Een voorbeeld daarvan is Jan Tonkens, sinds 2017 voorzitter en al ruim 35 jaar bestuurslid, die uitleg geeft: ”Dat komt omdat de bestuursleden wat hebben met ijs en ze het vele werk met plezier met elkaar doen.

Het is gebeurd dat we twee avonden moesten sneeuwschuiven om de baan open te kunnen doen voor 1 middag schaatsen. Maar toch overheerste dan de voldoening bij de bestuursleden om met name honderden kinderen te zien schaatsen, daar doe je het voor. Momenteel hebben we 11 bestuursleden, dat zijn er in het verleden ook wel eens 13 geweest.

Dat lijkt inderdaad veel, maar tijdens elke opening van de baan moeten er minimaal 3 bestuursleden aanwezig zijn om alles in goede banen te leiden. In vroegere tijden waren bestuursleden ’s winters vanwege seizoenswerk ook overdag beschikbaar. Dat is nu niet meer het geval. Daarom klinkt het misschien raar, maar we zouden het huidige bestuur graag weer uitbreiden naar 13.

Daarnaast kunnen we altijd een beroep doen op een groep enthousiaste vrijwilligers die ons altijd bijstaan, zowel bij winterse als zomerse werkzaamheden, maar ook hier kunnen we nog wel uitbreiding gebruiken.”

De prachtige ijsbaan, verscholen achter de bomen tussen het Slochterdiep en de Boslaan roept vanzelfsprekend vele herinneringen op bij de vele leden die de ijsclub heeft (nu ±600) en heeft gehad.

Vele schaatsactiviteiten zijn er georganiseerd: ledenwedstrijden, kortebaanwedstrijden, schoonrijden, priksleeën, ijskegelen, wedstrijden voor schoolkinderen en padvinders, schaatsvierdaagses, 3 keer een marathon en 1 keer een triahtlon. Doordat er een aantal seizoenen geen schaatsdagen waren geweest heeft de ijsclub van 2005-2009 zelfs skeelerwedstrijden in de zomer georganiseerd.

Maar winterseizoen of niet, het echte werk begint altijd in november met het onder water zetten van de ijsbaan. Voorzitter Tonkens: ”Dat gebeurt met een waterpomp, een ouderwetse met riem aangedreven pomp, die volgens mij ook al bijna 100 jaar oud is. De pomp heeft 3 etmalen nodig om 5.000 m3 water op de ijsbaan te laten lopen, zodat overal zo’n 25 cm water staat.

De pomp moet echter gereviseerd worden en dat gaan we binnenkort doen. Voor een goede ijslaag hebben we ongeveer 10 cm zwart ijs nodig. Maar zelfs met zo’n ijslaag is het in 2010 gebeurd dat met 700 schaatsers de baan bijna bezweek en we de mensen toch nog van het ijs moesten sturen.”

Niet weg te denken in de historie van de ijsclub is de kantine. Met name de kolenkachel in het midden van de kantine roept bij velen warme herinneringen op. De kantine heeft door de jaren heen vele renovaties ondergaan, is nu energie neutraal en er liggen zonnepanelen op het dak en is dus toekomstbestendig.

De bestuurleden hebben echter nog wel de wens om de toiletgroep te vernieuwen. Tonkens: ”Dat zijn we vergeten mee te nemen bij alle renovaties. Maar eerst tijd voor een gezellig feestje aanstaande zaterdag.”