Innovatieve producten voor gezondheidsbevordering bij Mier fysiotherapie

Laatste nieuws

Sinds kort beschikt Mier fysiotherapie in Harkstede over een tweetal nieuwe innovatieve producten voor gezondheidsbevordering. Het betreft een behandelmethode voor mensen met chronische pijn door middel van een zogenaamde Virtual Reality bril. Reducept is een training die zich richt op het beïnvloeden van pijnklachten en dan met name chronische pijn. Door middel van de Virtual Reality bril leert men hoe pijn en het pijnsysteem werken, maar vooral hoe dit zelf te beïnvloeden is.

Het in Friesland ontworpen concept wordt in onze provincie nog weinig toegepast, maar heeft internationaal al diverse prijzen gewonnen en wordt dan ook steeds populairder. Volwassenen met langdurige pijnklachten kunnen bij Mier fysiotherapie terecht om met Reducept aan de slag te gaan. Er worden onder andere elementen van mindfulness, visualisatie, cognitieve gedragstherapie en ontspanningstherapie toegepast.

De behandeling is gebaseerd op wetenschappelijk bewezen oefeningen uit de psychologie, die ervoor kunnen zorgen dat patiënten zelf weer controle over hun pijnklachten ervaren. Naast Reducept beschikt de praktijk ook over een apparaat dat bekend staat onder de naam Neuro Musculaire Electro Stimulatie (NMES). Binnen de fysiotherapie wordt al sinds de jaren zeventig gebruik gemaakt van NMES, met verschillende doelstellingen: spierherstel bevorderen, spierkracht verbeteren zonder gewrichtsbelasting, maar ook pijndemping.

Hierbij wordt door middel van een stimulatiepak met elektrische impulsen de spiergroepen gestimuleerd. Alle processen in het menselijk lichaam worden geactiveerd en gestuurd door elektrische impulsen via het zenuwstelsel en de hersenen. Het waarnemen van bijvoorbeeld warmte en aanraking, maar ook pijn en de controle van beweging van het lichaam komen zo tot stand. De toepassing van het stimulatiepak is nieuw, maar biedt ook extra mogelijkheden, zoals kortdurend, maar intensief trainen, gericht trainen op onbalans tussen verschillende spiergroepen en ook optrainen bij milde tot ernstig afgenomen conditie om specifieke training te kunnen starten. Wanneer de frequentie wordt verhoogd, wordt ook de sterkte van de spieraanspanning verhoogd.

NMES werd door fysiotherapeuten op de IC van het ziekenhuis in Enschede eerder als pilot toegepast bij comateuze patiënten zodat zij vlotter konden starten aan hun revalidatie en de kans op goed herstel aanzienlijk toe nam. Meer informatie is te vinden op www.mierfysiotherapie.nl. Zomaar langsgaan bij de praktijk kan in verband met de geldende coronamaatregelen niet. De toegang tot de praktijk is alleen mogelijk op afspraak zodat kruisend verkeer gestuurd kan worden.

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30
1500+ abonnees