Jo Tonkes uit Noordbroek nu oudste inwoner gemeente

Laatste nieuws

In Zorgboerderij de Lijwiekstee in Noordbroek was het dinsdag 13 april groot feest. Bewoonster Jo Tonkes vierde toen namelijk haar 103e verjaardag en is daarmee de oudste inwoner van de gemeente Midden-Groningen. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn ging die dag bij haar op bezoek om haar te feliciteren en nam een zeer bijzonder cadeau mee.

Mevrouw Tonkes is namelijk een groot liefhebber van de schaatssport en ze heeft inmiddels al 14 keer een bezoek gebracht aan Thialf in Heerenveen en graag zou ze daar nog een 15e keer aan toevoegen. In november vorig jaar figureerde zij in het tv-programma van Gordon ’100 jaar jong’. Ze werd toen in haar rolstoel over de ijsbaan gereden door Kjeld Nuis.

Mevrouw Tonkes is een groot fan van deze schaatser. Burgemeester Hoogendoorn, zelf ook fervent schaatsliefhebber, zocht contact met de schaatsploeg van Kjeld Nuis en vroeg hem om mee te werken aan een speciaal cadeau voor haar: een felicitatie via een videoboodschap. Tijdens zijn bezoek toonde de burgemeester de videoboodschap van haar schaatsheld. Johanna Tonkes werd op 13 april 1918 geboren aan de Nieuweweg in Muntendam. Ze was de jongste telg in het gezin van de plaatselijke veldwachter.

In totaal heeft ze 99,5 jaar in Muntendam gewoond totdat ze moest verhuizen naar de Lijwiekstee in Noordbroek. Mevrouw Tonkes is in 1950 getrouwd en is 64 jaar getrouwd geweest totdat haar man in 2015 overleed en ze heeft een dochter en een schoonzoon. Mevrouw Tonkes is nog steeds actief. Ze kan slecht stilzitten en gaat er graag op uit, maar nu dat tijdens corona niet kan, heeft ze het breien opgepakt en is inmiddels aan haar derde deken begonnen. Haar dochter, Karin Daniëls uit Muntendam, vertelt op Facebook volop over de activiteiten van haar moeder en heeft daar ook een coronadagboek bijgehouden.  

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30