’Art Carnivale’ slaat over tweeënhalve week weer haar vleugels uit aan de boorden van het Schildmeer. Het is alweer de tiende editie van het culturele festival, dat dit jaar daarom in het teken staat van het Romeinse cijfer tien. Of is het toch een verwijzing naar een verborgen schat…?

’Art Carnivale’ is inmiddels onlosmakelijk verbonden met de Woldstreek en verworden tot een toeristische trekker van formaat. Vanuit alle hoeken van het land en zelfs van over de grens komen bezoekers op het laagdrempelige cultuurfestival af, waarbij wordt teruggegrepen op de waarden van de vrije festivals van eind jaren zestig/beginjaren zeventig. ”Hierin staan ontmoeten en het overbruggen van culturen voorop,” zegt Henk Bleker, namens de organiserende Stichting De Draad. ”We bieden ieder jaar een verrassende en levendige combinatie van kunstzinnige veelzijdigheid: een mix van kunst, markt, muziek, theater, buitensport, workshops en kinderactiviteiten voor een zeer brede doelgroep.”

De activiteiten op het festivalterrein nodigen de bezoekers vooral uit om mee te doen. ”Net als in andere jaren is er van alles georganiseerd voor kinderen. Dan heb ik het natuurlijk niet over een springkussen, maar over voorstellingen, knikkerbanen en bijzondere installaties die je zelf in beweging kunt zetten. We doen alles vanuit de kunstzinnige gedachte.” Maar niet alleen kunst speelt tijdens ’Art Carnivale’ een belangrijke rol, ook subculturen krijgen ruimschoots de aandacht tijdens het festival. ”Ontmoeting en de uitwisseling van diverse leefwerelden zijn onze kernwaarden,” aldus Bleker.

Tijdens de laatste edities stond het festival vaak in het teken van het cijfer dat stond voor het aantal keren dat ’Art Carnivale’ had plaatsgevonden. In 2018 draagt ’Art Carnivale’ als thema X, het Romeinse cijfer tien. Volgens de organisatoren verwijst het cijfer indirect naar een schatkaart en de spannende avonturen die in het verschiet liggen. ”Hoewel het festival er los van staat, is het ook een verwijzing naar het Kultuureiland bij de Damsterplas, waarvan eind dit jaar de eerste paal in de grond gaat,” zegt productieleider Jolanda Stoutjesdijk. De stichtingen die ’Art Carnivale’ organiseren zijn dezelfde als die betrokken zijn bij de ontwikkeling van het Kultuureiland.

”De X staat voor spanning en avontuur; er staat ons iets moois, iets spannends te wachten.” Net als tijdens vorige edities verwacht zij weer veel extra bezoekers bij de traditionele vuurshow op zaterdagavond, die deze keer verzorgd wordt door Flames of Chaos. Vanwege het jubileum zijn er ook optredens van oudgedienden, die al eens eerder acte de presence gaven, zoals de Mongoolse keelzangers van Sedaa, die in 2013 velen tot ontroering brachten. Een andere ’highlight’ is de Groninger band Planet Orange met hun energieke, haast psychedelische muziek. Stoutjesdijk:

”Zoals bezoekers van ons gewend zijn hebben we een overvol, afwisselend en internationaal programma op drie verschillende muziekpodia en het terrein zelf. En wil je even uit de drukte, dan kan je terecht bij Tony’s Vaudeville Theatre, waar een geheel eigen programma te zien is, met onder meer poëzie, dans, singer-songwriters en theater: een festival in het festival.”

In de Woldstreek is een breed draagvlak ontstaan voor ’Art Carnivale’. Zowel Dorpsvereniging Steendam, Marketing Midden-Groningen, Staatsbosbeheer, Stichting Cultureel Slochteren, het Stenen­museum als het Kabouterpad zijn dit jaar aanwezig. Het festival vindt traditioneel plaats tijdens de Schildweek. Bleker: ”Dat blijkt een gouden formule. Het zijn weliswaar twee heel verschillende evenementen, maar ook twee evenementen die elkaar versterken.”

Net als voorgaande jaren is de toegang gratis. ”En als onze weerbestelling dit jaar weer goed ontvangen is, wordt ook deze jubileum­editie een groot zomerfestijn voor jong en oud.” Voor meer informatie over de activiteiten en het programma zie www.artcarnivale.nl.