Dit jaar bestaat het theatergezelschap ’Fraeylema Ensemble’ veertig jaar. Het leverde evenveel voorstellingen op, waarvan honderden toeschouwers genoten. Toch wordt het jubileum sober gevierd. ”We staan tijdens de kerstvoorstelling zeker even stil bij onze verjaardag, maar als we de vijftig halen, vieren we het echt groots.”

Het ’Fraeylema Ensemble’ voert sinds 1978 ieder jaar een openluchtspel op, dat vaak op een andere locatie in het bospark van de Fraeylemaborg wordt gespeeld. ”Voor de stichting was en is het openluchttheater een prachtig promotiemiddel,” zegt actrice Marjon Faber, sinds 1992 lid van het gezelschap. ”In de beginjaren werd de borg dan ook gebruikt als decor.

Eerst waren het vooral kostuumstukken, waaronder veel Shakespeare dat we uitvoerden.” Later werd de vaste locatie losgelaten. ”We speelden toen ’commedia dell’arte’ van Goldoni, met typische karakterrollen. Alles was daarin grotesk.” Tussen 2005 en 2010 was Dani Heres Dominguez regisseur. ”Zijn producties waren helemaal spektakelstukken, met schapen, echte kanonschoten, jeeps, paarden en zelfs een bus.

” De laatste jaren, met Albert Secuur als regisseur, zijn de stukken weer kleinschaliger van opzet. ”Door dicht bij jezelf te blijven proberen we het publiek mee te nemen in de emoties van de personages. Het is komisch drama, waarin de verschillende lagen van de personages zichtbaar worden. Dat is moeilijk om te spelen, maar het spreekt het publiek enorm aan.”

Een andere acteur, Gerard Deiman, die vanaf 1985 bij het ensemble is betrokken, vindt dat het speelniveau in al die tijd enorm is gegroeid. ”We krijgen van bezoekers de laatste jaren regelmatig te horen dat we met onze uitvoering op tournee zouden moeten.  Dat is toch een prachtig compliment. Maar ieder van ons werkt er gewoon bij.

Voor ons blijft het een hobby.” Hij schrijft de kwaliteitsslag grotendeels toe aan productieleider Henk Faber, de in april van vorig jaar overleden echtgenoot van Marjon. ”Henk regelde alles voor het ’Fraeylema Ensemble’. Je kon het niet bedenken of hij kreeg het voor elkaar. Henk was bovendien een enorme verbinder.

Hij was het ook die de Rabobank aantrok als hoofdsponsor.” Het gezelschap is na zijn overlijden echter niet bij de pakken neer gaan zitten. ”Henk en ik hebben elkaar in 1991 na een voorstelling leren kennen,” zegt Marjon Faber. ”Ik zat toen nog in het publiek. Het jaar daarop had ik ook een rol. Twee maanden na zijn overlijden was de uitvoering van ’Lang en Gelukkig’.

Het was zwaar, maar Henk had mij aangemoedigd om toch mee te doen.” De groep is door die zware periode alleen maar hechter geworden. ”Het is werkelijk een uniek gezelschap: een echte eenheid,” aldus Jasper Vaessen, die ook alweer vele jaren een vast gezicht is van het ’Fraeylema Ensemble’ en deze jaargang verantwoordelijk is voor de muziek.

”Iedereen helpt elkaar om zijn of haar rol zo perfect mogelijk uit te voeren. We halen er allemaal veel positieve energie uit.” Regisseur Secuur is daarin volgens hem van grote waarde. ”Hij staat echt tussen de groep en weet op het juiste moment de juiste beslissing te nemen. Wij werken mét hem, niet vóór hem.”

Het ’Fraeylema Ensemble’ begint ieder jaar al in januari met de eerste repetities. Marjon Faber: ”In de wintermaanden eenmaal per week. In mei plannen we dan altijd een repetitieweekend en in de weken daarna hebben we wel twee of drie repetities.” Na de technische doorloop en de ’try-out’ zijn de acteurs klaar voor vier voorstellingen, waarvan twee zijn gereserveerd voor de gasten van de Rabobank.

Dit jaar verviel het traditionele openluchtspel van juni/juli in verband met het theaterspektakel Hotel Zigterman, dat in het kader van de gemeentelijke herindeling werd opgevoerd. In plaats daarvan is er op vrijdag 21 en zaterdag 22 december een bewerking te zien van ’A Christmas Carol’, dé kerstklassieker van Charles Dickens. De voorstelling wordt uitgevoerd in de  verwarmde tent achter het Koets­huis van de Fraeylemaborg en be­gint om 20.00 uur.

Vaessen: ”Iedere editie proberen we iets compleet anders te spelen. Maar het moet altijd iets zijn wat het publiek aanspreekt, iets wat de mensen raakt.” Dat ervaren de acteurs echter pas tijdens en na de uitvoering. ”Het mooiste moment is dan ook direct na afloop,” zegt Deiman, ”als je ziet dat de mensen hebben genoten. Dat applaus, daar doe je het voor. Je zoekt dan meteen je collega-acteurs op. Zoals voetballers dat doen na een gewonnen wedstrijd. Die ontlading na zoveel maanden voorbereiding verveelt nooit.”

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.fraeylemaensemble.nl.