Jubileum voor gemengd koor Canticorum uit Schildwolde

Laatste nieuws

Gemengd koor Canticorum – voorheen Looft den Heer – uit Schildwolde bestaat dit jaar 100 jaar. Het koor is net als vele andere koren opgericht na de beëindiging van de Eerste Wereldoorlog in 1919. Tijdens WOII waren er geen repetities en alle boeken en muziek uit die tijd zijn weggeraakt. Maar ook na die oorlog begon het kerkelijk leven weer op te bloeien.

Looft den Heer is ontstaan vanuit de Gereformeerde kerk in Schildwolde en telde voorheen wel zestig leden. Jonge mensen die plezier hadden in het zingen, vooralsnog voor de gezelligheid. Dirigent Joh. Por (1954-1974) introduceerde ’echte’ klassieke muziek van o.a. Goudimel en Mendelssohn.

Daar moest flink op geoefend worden, want Latijn en Duits was toch wat anders dan zingen in de Nederlandse taal. In die tijd werden er veel vaker dan nu uitstapjes en uitvoeringen georganiseerd. Er waren zangersfeesten in het Slochterbos en er werd meegedaan met het Landelijk Orkest, waar getalenteerde zangers met nep-instrumenten hun virtuositeit lieten klinken. Maar ook zangconcoursen, waar het koor verscheidene keren in de top drie eindigde en er met een medaille vandoor ging.

In 1994 moest er geld ingezameld worden voor een nieuwe piano. Uit het hele dorp en omgeving werden tweedehands spullen van huisraad, boeken, curiosa tot antiek en meubilair opgehaald voor de eerste snuffelmarkt. Dit bleek een enorm succes, zodat de snuffelmarkt in 2019 het 25-jarig jubileum kon vieren. Dankzij deze snuffelmarkt heeft het koor de financiën altijd rond kunnen krijgen.

Eind jaren ’70, begin jaren ’80 heeft Piet Zuidhof als jonge knaap het koor gedirigeerd en na een onderbreking is hij sinds 2008 opnieuw dirigent van het koor, die hij na een wat ’slappe’ periode tot hele mooie hoogtepunten heeft begeleid.

Er zijn leden gekomen en gegaan, maar het koor is blij dat, ondanks het teruglopende ledenaantal, het koor altijd bestaansrecht heeft gehouden. Het koor telt veel trouwe leden, een aantal van hen is al meer dan 40 jaar lid. Het koor is dankbaar voor de afgelopen honderd jaar en hoopt met momenteel 30 koorleden nog vele jaren te mogen zingen voor de Heer!

Het 100-jarig jubileum wordt a.s. zaterdag 7 maart gevierd met een jubileumconcert in de Kandelaarkerk in Schildwolde.

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30