Muziekvereniging Concordia is een begrip in Siddeburen en omstreken. Afgelopen jaar vierde ze haar 70-jarig bestaan. Burgemeester Geert-Jan ten Brink overhandigde de voorzitter van de vereniging zelfs de Erepenning van de gemeente Slochteren. Een interview met de bestuursleden.

Het is een komen en gaan van mensen en muziekinstrumenten in de Baptistenkerk aan de Singellaan. Het is maandagavond en dus wordt er driftig gerepeteerd. Toch maken de bestuursleden van Concordia graag een gaatje vrij voor het interview. Voorzitter Martin Hartlief, secretaris Ciska van der West-Bosker, algemeen lid Alinda Prins-Wiesema en penningmeester Arjan Boer schuiven aan.

Concordia is opgericht enkele maanden na de Tweede Wereldoorlog, op 31 oktober 1945. Jaren later zijn ze samengegaan met de Christelijke Muziekvereniging Hallelujah uit Siddeburen, onder de naam Muziekvereniging Concordia. “In de loop der jaren hebben we in diverse samenstellingen en bezettingen gespeeld. Eerst gebruikten we alleen instrumenten zonder ventielen, daarna met één ventiel en vanaf 1996 spelen we op instrumenten met drie ventielen. We hebben nu veel meer mogelijkheden.” Sindsdien bestaat het instrumentarium uit een chromatische bezetting met trompetten, klarinetten, saxofoons, baritons, trombones, bassen en veel slagwerkinstrumenten. Door de samenstelling van deze instrumenten ontstaat een bijzondere eigen klank. “Ons repertoire is breed, maar bestaat in het marsseizoen onder andere uit drumfanfare,- en populaire muziek. Gedurende het winterseizoen schakelen wij meer naar het concertrepertoire.” Het korps staat onder leiding van Michel Dobma en de slagwerkers worden geïnstrueerd door Richard Gerringa.

In 1995, tijdens het 50-jarig jubileum, raakte Concordia in financiële problemen, nadat de penningmeester fraude had ge­pleegd. “We zijn in die vervelende tijd met name door de lokale en regionale bevolking hieruit getrokken. Toen is ook de basis gelegd voor de op dit moment florerende vereniging.” Een blik in het archief van ’t Bokkeblad leert dat er destijds 25.000 gulden is opgehaald door de commissie Vrienden van Concordia. Er was een huis-aan-huis actie op poten gezet en er werd een pennenactie, bazar en rommelmarkt georganiseerd.

Concordia overleefde en groeide uit naar een vereniging met een stabiel ledenaantal van gemiddeld zestig muzikanten. “Tot een jaar of zes geleden organiseerde onze vereniging tijdens de Licht- en Klankweek zelfs jaarlijks een internationaal festival voor show- en drumbands en majorettes.” Door een actieve samenwerking met muziekschool Het Kielzog in Hoogezand is er een enorme groei in het aantal jeugdleden ontstaan. “We hebben telkens een klasje vol en we hopen natuurlijk dat ze allemaal doorgroeien naar een instrument die bij ons repertoire past. Er is zelfs een jeugdorkest samengesteld, die de naam Concordikidz draagt.”

Op zaterdag 21 maart vierde de muziekvereniging uit Siddeburen in De Springbok het 70-jarig bestaan met als thema Concordia houdt van Holland. Sporthal De Springbok, met plaats voor 250 bezoekers, werd voor die gelegenheid omgebouwd tot theaterzaal met een groot podium en professioneel licht en geluid. De muziekvereniging bracht een gevarieerde Hollandse avond met muziek van André Hazes, Golden Earring, Doe Maar en Hollandse ‘evergreens’ als Tulpen uit Amsterdam. De muzikale bijdragen werden afgewisseld met dans door majorettes en een optreden van het ConcordiKidz-orkest. Tijdens het jubileumconcert kreeg het bestuur van de muziekvereniging de Erepenning van de gemeente Slochteren uitgereikt door burgemeester Geert-Jan ten Brink. ”Concordia is een prachtige vereniging die niet meer weg te denken is uit de Slochter samenleving. Optredens tijdens avondvierdaagsen, kerkdiensten, Koninginnedagen en Ko­nings­dagen, Sinterklaas­in­toch­ten en andere lokale en internationale festiviteiten, bevestigen de populariteit van deze vereniging,” aldus de burgervader in zijn motivatie. Om het jubileumjaar luister bij te zetten gingen de leden met elkaar een dagje naar het Moviepark in Bottrop en op de daadwerkelijke oprichtingsdatum 31 oktober werd er een speurtocht en gezellige avond georganiseerd. Afgelopen zaterdag schitterde de muziekvereniging nog tijdens het traditionele kerstconcert in Hellum.

De bestuursleden zien de toekomst dan ook positief tegemoet. “We zitten altijd te springen om spelende leden en majorettes. Maar Concordia leeft hier echt en de doorstroom vanuit de klasjes is goed. We zijn ook veel gevraagd. Er zijn steeds minder marcherende korpsen. We treden niet alleen op in de gemeente Slochteren, maar in 2016 eveneens in Groningen, Zuidlaren en onder andere ook tijdens het Schützenfest in het Duitse Essen.” Verder roemen de bestuursleden de betrokkenheid binnen de vereniging. “Er zijn binnen Concordia altijd wel vrijwilligers te vinden voor bijvoorbeeld het opbouwen van het orkest. Je hoeft er nooit om te vragen. Dat is best uniek.”